Iıss Uluslararası Demir Çelik Sempozyumu
Kavranoğlu, Karabük Demir ve Çelik Fabrikası'nın (KARDEMİR) temelinin atılması ve Karabük'ün kuruluşunun 75. yılı etkinlikleri kapsamında Karabük Üniversitesi'nde düzenlenen "IISS Uluslararası Demir Çelik Sempozyumu"unda yaptığı konuşmada, yakında Başbakan tarafından açıklanacak yeni teşvikpaketinin öne çıkan özelliklerinden bir tanesinin yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili sahaya özel önem vermesi olduğunu söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, "Yüksek teknolojili yapılacak yatırımlar, Türkiye'nin neresinde yapılırsa yapılsın, en geri kalmış bölgede yapılmış gibi teşvik edilecektir" dedi.
Kavranoğlu, Karabük Demir ve Çelik Fabrikası'nın (KARDEMİR) temelinin atılması ve Karabük'ün kuruluşunun 75. yılı etkinlikleri kapsamında Karabük Üniversitesi'nde düzenlenen "IISS Uluslararası Demir Çelik Sempozyumu"unda yaptığı konuşmada, yakında Başbakan tarafından açıklanacak yeni teşvikpaketinin öne çıkan özelliklerinden bir tanesinin yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili sahaya özel önem vermesi olduğunu söyledi.
Sektörün ileri gelenleri ile kendilerini buluşturan sempozyumların politika belirlerken çalışmalarına ışık tuttuğunu, kendilerine yol gösterdiğini vurgulayan Kavranoğlu, "Yüksek teknolojili yapılacak yatırımlar,Türkiye'nin neresinde yapılırsa yapılsın, en geri kalmış bölgede yapılmış gibi teşvik edilecektir. Dolayısıyla 2023 hedeflerine varmak için ulaşmamız gereken yüksek katma değerli sanayi altyapısına verilen önemin bu teşvik yasası paketiyle bir defa daha altı çizilmiş olacaktır. Ülkemizin, son 10 yıldır Sayın Başbakanımızın üstün liderliğinde gösterdiği olağanüstü kalkınma ve ilerleme performansı dünyadaki muhataplarımız tarafından takdir edilmekte ve takip edilmektedir. Her alanda değişim ve ilerleme sürecinden geçiyoruz. 2010 ve 2011 yıllarında yüzde 9 civarında büyüme hızıyla dünya rekorları kırdık. Büyümemiz devam etmektedir. Birçok ülkenin büyüme rakamları ülkemizinkinin çok ama çok altındadır" diye konuştu.
2023 hedeflerine hep birlikte ulaşılması gerektiğini dile getiren Kavranoğlu, şöyle devam etti:
"Bugün yapılan bu seminere de böyle bir perspektiften yaklaşmayı doğru buluyorum. Bütün dünyada yaşanan sıkıntılara rağmen Türkiye'nin, bütçe dengelerinden taviz vermeksizin önemli büyüme oranlarına ulaştığını görüyoruz. Geçen yıl ulaştığımız 135 milyar dolarlık rekor ihracat tutarından sonra bu yılhedefimiz 150 milyar dolardır. İlk 3 aylık göstergeler de, bu hedefe varacağımızı göstermektedir. Dün açıklanan rakamlara göre Cumhuriyet tarihinin en yüksek mart ayı ihracat takamını da yakalamış bulunmaktayız. Bugün demir Çelik sanayimiz dünyanın 10'uncu, Avrupa'nın ise 2'incisidir. Son 10 yılda demir Çelik sektörü iki katından fazla büyümüş, 2011 yılında 34 milyon ton üretim yapılmış, bu yıl da hedef38 milyon tona çıkartılmıştır. 3'üncü büyük ihracat kalemimizdir."
-"Demir ve çelikte 38-40 milyon ton üretim hedefi"-
Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan da, konuşmasında demir ve Çelik sektörünün ülke ekonomisinde önemli bir yer teşkil ettiğini belirterek, bu yıl 38-40 milyon tonluk üretim hedeflendiğini ifade etti.
Ceylan konuşmasında şunları söyledi:
"Bu üretim hedefi ile sanıyorum dünyada 8'inci yada 9'üncü sırada ama Avrupa'da 1'inci yada 2'nci sıradadır. Bu nedenle demir Çelik sanayimiz vazgeçilmez bir sektörümüzdür. 38 milyon tonluk üretimin yaklaşık yüzde 50'sini, hatta yarıdan da fazlasını ihraç eden bir demir Çelik sanayisini görüyoruz. Bu sektörün sorunları yok mudur- Elbette ki vardır. Entegre demir Çelik yapılanması ile ark ocaklı yapılanmada dengesizlik söz konusudur. Demir cevherinden demir Çelik üretimi diğer ülkelerde yüzde 70-80 oranında iken bizde yüzde 20-30'lar seviyesindedir. Böyle bir yapılanma zorunluluğumuz maalesef vardır."
-"Cevherden demir Çelik üretimi teşvik edilecektir"-
Önümüzdeki günlerde demir Çelik sektöründeki sorunları ortadan kaldırmaya yönelik tedbirlerin alınacağını kaydeden Ceylan, "Cevherden demir Çelik üretimi teşvik edilecektir. Madencilik üretimi de teşvik edilecektir. Öte yandan cari açığı önlemek için ithalat kalemlerini indirmeye yönelik yurt dışından ithal edilen vasıflı çeliğin ve paslanmaz Çelikli ürünlerin yurt içinde üretimine yönelik yeni tedbirler, teşvik mekanizmaları da ortaya koyulacaktır" diye konuştu.
Daha sonra Karabük Valisi İzzettin Küçük, TBMM Eski Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin ile Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Karabük'ün demir ve Çeliksektöründeki önemine ilişkin konuşmalar yaptı.
KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Muttullah Yolbulan, Genel Müdürü Fadıl Demirel, Türkiye Demir ÇelikÜreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, birçok ülkeden akademisyen, çok sayıda iş adamı, ve sektör çalışanlarının katıldığı sempozyumda, sunumlar ve sektörün geleceği ile ilgili oturumlar yapıldı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.