İnternette Bilinir Olmak ve Sektörel Yayıncılık
İnternet hayatımıza girdi gireli iş hayatımızda da ciddi değişimlere yol açtı. Alışkanlıklarımız ve iş yapma tekniklerimiz değişti.
İnternet hayatımıza girdi gireli iş hayatımızda da ciddi değişimlere yol açtı. Alışkanlıklarımız ve iş yapma tekniklerimiz değişti.
İnternet hayatımıza girdi gireli iş hayatımızda da ciddi değişimlere yol açtı. Alışkanlıklarımız ve iş yapma tekniklerimiz değişti. Başlangıcında sadece basit bir amacı olan internet zamanla tüm dünya ticaretine yön veriyor artık. Bu devrim Türkiye’de ADSL yani yüksek bant genişliğinden internet ağının yaygınlaşması ile başladı. Günümüzde ise mobil cihazların neredeyse tamamına yakını internet erişime sahip olduğundan internet kullanımı çok hızlı gelişmeye devam ediyor.
Bugün dijital dünyada yer almayan ticari faaliyetin devam etme şansı yok gibi. Artık her firma ve kuruluş internet teknolojisini kullanıyor. Kuruluşlar internet sitesi kurarken birçok yeni girişim de internet sitesi kurmakla başlıyor. Ürünler ve hizmetler en kapsamlı şekilde internet sitelerinde sergileniyor. İnternet üzerinden yeni müşteriler ediniliyor, yeni ürünler sergileniyor ve online satış yapılıyor.
Faaliyet gösterdiğimiz sektörde bizimle aynı işi yapan rakiplerimizde interneti en verimli şekilde kullanmak istiyor. Peki onlarca rakip arasından dijital dünyada öne çıkmak ve bilinir olmak için neler yapmalıyız?
İnternette Bilinir Olmak ve Sektörel Yayıncılık https://t.co/9SRFeN2OM9 #marketing #seo #pazarlama #eticaret pic.twitter.com/2qX2D6iH3o
— Kasım ÜÇTAŞ (@Kasimuctas) 18 Ocak 2016
İnternet kullanıcıları ürün veya hizmet almak ya da bilgiye ulaşmak için en çok arama motorlarını tercih ediyorlar. Türkiye’de internet kullanıcıları yoğun olarak Google arama motorunu kullanmaktadır. Google arama sonuçlarında ilk sıralarda yer almak kalabalık bir şehirde işlek bir caddede mağaza açmaktan daha fazla fayda sağlıyor. Tabi her şey Google yada diğer arama motorlarında ilk sıralarda bulunmakla bitmiyor. Marka itibarı her şeyden önce geliyor. Arama motorlarında ilk sıralarda olmak için internet sitemizin kaliteli hazırlanması ve optimize edilmesi gerekiyor.
Arama motoru optimizasyonu (Search Engine Optimization), arama motorlarının web sayfalarını daha kolay bir şekilde taramasına olanak sağlayan teknik düzenlemelerdir. Arama motorları da kendi aralarında rekabet ettikleri için en iyisi olmak için kullanıcılara en iyi sonuçları sunmak isterler. Google çok kısa aralıklarla sürekli olarak algoritmasını güncellemektedir. Arama sonuçlarında ilk sıralarda çıkmak isteyen web sayfası yöneticilerinin arama motorlarını manipüle etmelerinin önüne geçmek için ve kullanıcılara en iyi sonuçları sunmak için arama motorları da arama kalitesini sürekli geliştirmektedir. Arama motoru optimizasyonu (SEO) teknik olarak ikiye ayrılır:
- Site İçi SEO (On Page SEO)
- Site Dışı SEO (OffPage SEO)
Site içi SEO, SEO’nun %40’nı oluşturmaktadır. Site tasarımı, kullanıcı dostu arayüz, teknik altyapı, hız, mobil uyumluluk, güncellik vs. Site içi SEO kısacası internet sayfanızın tasarımı ve teknik altyapısıdır.
Arama motorları internetin yol gösterenleridir. Google arama sonuçlarını sıralarken 200 farklı faktörü göz önünde bulundurmaktadır. Arama motorları kuruldukları günden bugüne kadar en önemli değişmeyen faktörlerden biri backlink’dir. Backlink, bir sitenin başka bir siteye vermiş olduğu, anasayfasında veya herhangi bir sayfasında bannerinin veya text linkinin bulunması durumunda Pagerank değerinin yükselmesi için önemli olan bir link sistemidir. Web yöneticileri backlink yöntemi ile arama motorlarını manipüle ettikleri için Google bu konuda oldukça ince eleyip sık dokuyor. Site Dışı SEO başka sitelerden alınan link bağlantıları ve Sosyal Medya’dan sağlanan trafiktir. Backlink aldığımız web sayfasının kalitesi ve içeriği web sayfamızın sıralamadaki konumunu etkilemektedir.
Otomobil yedek parçası üzerine faaliyet gösteren firma web sayfasının gıda ile ilgili bir sayfadan link almasının değeri yoktur. Fakat otomobil ile ilgili sürekli güncel olarak içerik üreten ve takip edilen bir sayfadan bağlantı almak oldukça faydalıdır. Faaliyet gösterdiğimiz sektördeki kaliteli internet sitelerinde sizin hakkınızda ne kadar çok bahsedilirse backlink kalitesi ile marka itibarınız birlikte yükselecektir. Dijital ağlarda marka itibarı ve backlink kalitesi birlikte organik bir biçimde yükseliyor ise doğal olarak arama motorlarındaki sıralamanıza fayda sağlayacaktır.
Kaliteli backlink ya da kaliteli referans veren sayfalar faaliyet gösterdiğimiz sektör hakkında zengin içeriğe sahip sayfalardır. Sektörel yayın yapan internet siteleri sürekli olarak güncellenen özgün içeriğe sahiptirler. Sektörel yayıncılık yapan internet sitelerinin ziyaretçi trafiği organik olduğundan bu sayfalardan alınan text linkinin kalitesi fayda sağlamaktadır. Sektörel yayıncılık yapan internet siteleri Google için önemli bir referanstır. İnsanlar farklı bir iş alanında yatırım yapmadan önce fizibilite çalışması yaparlar. Bu çalışma esnasında iş yapacakları sektörün bir bilenine danışırlar. Arama motorları milyonlarca internet sitesinin verileri toplarken ve sıralarken yazılım teknolojini kullanmaktadır. Sıralama yaparken bir bilenin verdiği referansa önem vermektedirler. Yaptığınız işiniz ve markanız hakkında sektörel yayın yapan dergi ve internet sitelerinde bulunmanızın getirisi oldukça önemlidir. Sektörel yayınlardan faydalanmak için yöntemler;
• Basın bülteni yayınlatmak
• Makale yayınlatmak
• Röportaj yayınlatmak
• Banner reklamlar
Dijital dünyada bilinir olmak süreklilik gerektiren bir çalışma sonucunda sağlanmaktadır. PR desteği, teknik destek ve diğer alanlarda danışmanlık hizmeti almak gerektirir.
Kasım ÜÇTAŞ / MM Medya Bilişim
Bilişim Teknolojileri & Dijital Pazarlama
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.