Mars Logistics: Dünyanın Her Noktasına Taşımacılık Yapıyoruz
Mars Logistics Genel Müdürü Ali Tulgar ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Mars Logistics Genel Müdürü Ali Tulgar ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Mars Lojistik’in kısa tarihçesi, organizasyon yapısı ve faaliyet alanları hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
1989 yılında kurulan Mars Logistics bugün; Uluslararası Taşımacılık Depolama Dağıtım, Mars Hava ve Deniz Kargo, Mars Sigorta ve Mars Logistics S.A.R.L şirketlerini bünyesinde bulunduran ve tüm lojistik hizmetlerinin kusursuz bir şekilde sunulduğu bir grup şirketidir. Şu an ki yapılanmamız ile 11 farklı alanda entegre olarak hizmet veren güce ve altyapıya sahip bir şirket haline geldik. Faaliyet gösterdiğimiz alanları Karayolu Taşımacılığı, Havayolu ve Denizyolu Taşımacılığı, Demiryolu Taşımacılığı, Intermodal Taşımacılık, Proje Taşımacılığı, Fuar ve Etkinlik Lojistiği, Depolama ve Dağıtım, Gümrükleme, Sigorta ve Tedarik Zinciri Yönetimi olarak sayabiliriz. Mars Logistics olarak merkezimiz İstanbul Yenibosna olmak üzere, Ambarlı, Tuzla, Kıraç-Esenyurt, Kocaeli, Bursa, İzmir, Adana, Ankara, Mersin, Atatürk Havalimanı, Adnan Menderes Havalimanı, Şakirpaşa Havalimanı ve Esenboğa Havalimanı’nda şubelerimiz bulunmaktadır. Şirket olarak 1000’in üzerinde çalışanımız ile yılda yaklaşık 7900 B2B firma ile çalışıyoruz. 1820 araç ünitelik bir filomuz var. Güçlü filomuz sebebiyle özellikle karayolu taşımacılığında güçlü bir şirket olduğumuzu söyleyebiliriz.
Müşterilerinize sunmuş olduğunuz hizmetlerden bahseder misiniz? Bünyenizde kaç personel istihdam ettiriyorsunuz?
Mars Logistics tüm lojistik hizmetlerinin kusursuz bir şekilde sunulduğu bir grup şirketidir. Faaliyet gösterdiğimiz alanları Karayolu Taşımacılığı, Havayolu ve Denizyolu Taşımacılığı, Demiryolu Taşımacılığı, Intermodal Taşımacılık, Proje Taşımacılığı, Fuar ve Etkinlik Lojistiği, Depolama ve Dağıtım, Gümrükleme, Sigorta ve Tedarik Zinciri Yönetimi olarak sayabiliriz. Şirket olarak 1000’in üzerinde çalışanımız bulunmaktadır.
Mars Lojistik Türkiye’de ağırlıklı olarak hangi bölgelerde etkin olarak faaliyet gösteriyor?
Mars Logistics olarak uluslararası lojistik gerçekleştiriyoruz. Ancak müşterilerimizin yurtiçindeki tüm depo ve dağıtımları da tarafımızdan gerçekleştirilmektedir. Bu organizasyonu sağlamak adına merkezimiz İstanbul Yenibosna olmak üzere, Ambarlı, Tuzla, Kocaeli, Kıraç-Esenyurt, Bursa, İzmir, Adana, Ankara, Mersin, Atatürk Havalimanı, Adnan Menderes Havalimanı, Şakirpaşa Havalimanı ve Esenboğa Havalimanı’nda depo ve şubelerimiz bulunmaktadır.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Mars Logistics olarak ağırlıklı tekstil, otomotiv olmak üzere kimya, enerji, kozmetik, ilaç, parekende gibi tüm sektörlere hizmet veriyoruz.
Yurtiçi ve yurtdışı Pazar payınız ve yıllık cironuz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz? Yurtdışında hangi ülkelere taşımacılık yapıyorsunuz?
Mars Logistics olarak karayolu, denizyolu, demiryolu, havayolu ve intermodal taşımacılık modları ile dünyanın her noktasına taşımacılık gerçekleştiriyoruz. Karayolu ile ticari ilişkilerimiz sebebiyle en sık hizmeti Avrupa ülkelerine gerçekleştiriyoruz.
Kuruluşumuzdan itibaren direk olarak sefer yaptığımız Avrupa ülkeleri iş hacmimizin büyük bir kısmını oluşturuyor. Her yıl ihtiyaçlarımız doğrultusunda filomuza yatırım yaparak şu an 1820 araca ulaştık. Avrupa ülkelerine karayolu ile komple, parsiyel ve askılı olarak hizmet veriyoruz. Ayrıca denizyolu ve havayolu ile de Avrupa ülkeleri ile sıklıkla çalışıyoruz. Eylül 2012 tarihinde çevreci taşımacılık modeli olan Intermodal Taşımacılık’ı hayata geçirdik. Avrupa ülkelerine hizmet veren bu hat ile Türkiye’den deniz yoluyla İtalya Trieste’ye gelen römorklar, demir yoluyla Lüksemburg’a ulaşıyor. Trieste ile Bettembourg arasındaki tren seferleri, Türkiye’deki çeşitli yerlerden alınan malların yüklendiği römorkları taşıyor. Römorklar, İstanbul, İzmir ve Mersin limanlarından gemi yoluyla Trieste’ye ulaştıktan sonra, trenle yola devam ediyor ve Bettembourg Multimodal terminalinden geçtikten sonra, Lüksemburg’a ulaşıyor. Lüksemburg’dan ise karayolu ile Belçika, Hollanda, İngiltere, Fransa ve Almanya’daki çeşitli varış yerlerine teslimat gerçekleştiriyor. Bunun dışında Japon Hitachi şirketi ile kurduğumuz ortaklıktan doğan sinerji ile güçlü lojistik potansiyelimiz yurt içi ve yurt dışı pazarlarda daha hızlı büyümemize olanak sağladı. Bu ortaklık sayesinde Uzak Doğu ile olan lojistik trafiğimizi de sıklaştırdık. Bu organizasyonumuza istinaden sektördeki en büyük oyunculardan olduğumuzu söyleyebiliriz, ciromuza gelecek olursak ise 2015 yılını 675 milyon TL ile kapatacağımızı ön görüyoruz.
Türkiye’de taşımacılığın yaklaşık yüzde 70’i karayolu ile yapılıyor. Türkiye’nin tır filosu tüm Avrupa ülkelerinin toplamından daha büyük... Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye, Avrupa’nın en genç, en güçlü filolarından birine sahip ve Türkiye’nin coğrafi şartları ve alt yapı eksiklikleri dolayısıyla demiryolu ve denizyolu yeterince kullanılamıyor. Bu sebeple özellikle yurt içi taşımada karayolu daha yoğun ilgi görüyor. Ancak ilerleyen dönemlerde demiryolu ve denizyolunda yapılan iyileştirmeler neticesinde bu taşıma modlarının daha çok tercih edileceğini söyleyebiliriz.
Firmalar lojistik sektöründe partner seçiminde yeterince bilinçli mi? Lojistik firması seçerken öncelikleri neler? Sizce ne olmalı?
Lojistik sektöründe partner seçimlerinin her zaman yeterli bilinçle yapıldığını düşünmüyoruz. Öncelik fiyat söz konusu olduğunda bu tip hataların daha sıklıkla yapıldığını söyleyebiliriz. Hizmet alınacak şirketin güvenirlilik, müşteri memnuniyeti, geniş hizmet ağı ve güçlü alt yapı gibi birtakım şartları sağlaması gerektiğini düşünüyoruz. Mars Logistics olarak bizler hizmet kalitemizi sürekli yükseltme hedefiyle hareket ediyoruz. Bu sebeple sektördeki tüm yenilikçi gelişmeleri takip ediyor, uygun bulduğumuz uygulamaları hayata geçiriyoruz. Bunların yanında yaşanılabilir dünya görüşümüzü destekleyen her türlü faaliyetlerinde bir parçası olmaya gayret ediyoruz. 2013 yılı içerisinde Türkiye’de sürdürülebilirlikle ilgili performansını GRI (Global Reporting Initiative) standardına uygun olarak raporlayan ilk lojistik şirketi olma hakkını elde ettik.
2013 yılına ilişkin faaliyetlerinden doğan sosyal, çevresel ve ekonomik performanslarını değerlendiren ikinci sürdürebilirlik raporumuz ile ise Küresel Raporlama Girişimi (GRI)A+ düzeyinde Türkiye’de sürdürülebilirlik raporuyla bu seviyede onay alan 10 şirket arasında yer aldık. Ekonomik sürdürülebilirliğin vazgeçilmez unsurlarını operasyonel verimlilik ve müşteri memnuniyeti olarak tarif eden Mars Logistics olarak, müşteri odaklı bir kalite anlayışıyla mevcut müşterilerinin beklentilerini ve ihtiyaçlarını iyi analiz edip, yeni müşterileriler kazanmayı hedefliyoruz. Tüm bu çalışmaların neticesi olarak her yıl ortalama %20 büyüme gösteriyor ve son rakamlara göre yılda yaklaşık 9000 B2B müşteri ile çalışıyoruz. Her konuda olduğu gibi performansı iyileştirmenin yolunun da ölçümlemeden geçtiğinin bilinciyle, memnuniyet anketleri yaparak paydaşlarımıza performansımızı değerlendirme fırsatı veriyoruz. Tüm bu çalışmalarımız yenilikçi ve lider lojistik şirketi imajımızı desteklemektedir.
Kısa ve uzun vade de hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleriniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Kısa vadede birden fazla taşıma modunun birlikte kullanıldığı çevreci bir taşımacılık olan intermodal hat hizmetimizin bir benzerini Doğu Avrupa’da bir lokasyonda hayata geçirmek istiyoruz. Bu hizmet ile çevreci lojistik şirketi misyonumuzu sürdürmek istiyoruz. Orta vadede ise inorganik büyüme gerçekleştirerek yurt içinde şirket satın alma planlarımız söz konusu. Yine orta vadede yurtdışında da şirket alımı gerçekleştirebiliriz.
2015 yılı firmanız açısından nasıl geçti? 2016 yılından beklentileriniz neler?
2015 yılı öngördüğümüz gibi geçti. Şirket olarak %12’lik bir büyüme hedeflemiştik ve geldiğimiz noktada bu hedefimizi yakaladığımızı söyleyebiliriz. 2016 yılı için ise yine %12’lik bir büyüme hedefimiz söz konusu. Yıl içerisinde Lüksemburg’daki intermodal taşımacılık yapılanmamızın bir benzerini Doğu Avrupa’da başka bir lokasyonda hayata geçirmeyi hedefliyoruz. İhtiyaçlarımız doğrultusunda filo ve depo yatırımlarımızı da sürdüreceğiz. Orta vadede şirket satın alarak inorganik büyüme hedeflediğimizi söyleyebiliriz. Bunun için arayışlarımızı ve görüşmelerimizi sürdürüyoruz. 2016 yılının üçüncü çeyreğinde ise Hadımköy’de yeni lojistik merkezimize taşınacağız.
Son olarak dergimiz aracılığıyla sektöre iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Mars Logistics olarak lojistik sektöründe sürdürülebilir hizmet kalitesinin oluşmasının sektörün gelişimi için önemli olduğunu düşünüyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.