Kardemir'den Yerli Otomotive Destek Sinyali
Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel, yerli otomotiv için çelik üretme alt yapılarının hazır olduğunu söyledi.
Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel, yerli otomotiv için çelik üretme alt yapılarının hazır olduğunu söyledi.
Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel, yerli otomotiv için çelik üretme alt yapılarının hazır olduğunu söyledi.
KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününde, yerel ve ulusal basın mensupları ile bir araya gelerek fabrikaları hakkında değerlendirmede bulundu. KARDEMİR Genel Müdürlük basın toplantı odasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Genel Müdür Fadıl Demirel, fabrikanın yıllık 3 milyon ton üretim yapacak şekilde tüm altyapı ve yatırımlarının şekillenmeye başladığını, 2012 yılını ise demir üretim yılı ilan ettiklerini söyledi. 2011 yılının KARDEMİR için çelikhane yılı olduğunu ve
çağdaş yönetim anlayışıyla birlikte kaydedilen ilerlemenin önemli olduğunu belirten Demirel, "KARDEMİR ciddi deparlar atıyor ve ciddi değişimler yaşatıyor. Bu değişim ve deparların yanı sıra Yönetim anlayışından çağdaş yönetim tekniklerini buraya uygulamak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bunları uzun vadede herkes gözlemleyecek. Biz 2011 yılını çelikhane yılı olarak ilan etmiştik. Bir sene önceki çelikhane ile bugünkü çelikhane arasında çok büyük fark var. 3 milyon tonluk bir çelikhanenin tüm altyapısı
şekillenmeye başladı. Büyük oranda hedeflerimize ulaştık ve iyi bir netice aldık. 2012 yılı bizim 3 milyon ton dengesinin büyük bir kısmını hallettiğimiz yıl olacak. Bu yıl en büyük yatırımlarımız olan ikinci kok fabrikası ve 1 milyon 200 bin ton kapasiteli 5. yüksek fırınımız olacak. Bununla birlikte, bu seneyi biz 'Demir Üretim Yılı' ilan ediyoruz. Bu yatırımları KARDEMİR tamamen kendisi yapacak. Yani KARDEMİR yıllar sonra fabrikalar yapan fabrika konumunu yeniden pekiştirmiş olacak. 2012 ve 2013
yılında 3 milyon ton dengesini KARDEMİR'e oturtmuş olacağız. Fabrika içersinde el atmadığımız yer yok. Üretime dayalı yatırımların yanı sıra büyük oranda çevre yatırımını da büyük önem veriyoruz" dedi.
"Demir Yolları Üssü Olacağız"
Bir sürü demir çelik ürünü olduğunu kaydeden Fadıl Demirel, "Yaklaşık olarak dünyada şuan yapılabilen ticari olarak kullanılan kimyasal kompozisyonu farklı 54 binin üzerinde çelik var. Herkes farklı şeyler üretiyor. Bizim KARDEMİR olarak bir misyon biçmemiz gerekiyor. En iyi atak yapabileceğimiz ve ülkemizin de ihtiyacı olan demir yolu ile ilgili imalatlar. Bu imalat dallarını herkes yapamıyor. Bu anlamda KARDEMİR'in şuanda yapmış olduğu imalatlar, ray ve makas üretimi. Bunları kimse yapamıyor. Dolayıyla
bizim bazı ilkleri ve önemli temel demiryolu ürünlerini üretme gibi imkanlarımız var. Bunu geliştirmek çok daha doğru olur. Bunlar sadece ülkemizin değil, bölgenin de ihtiyacı. Bunarla ilave olarak şuan demiryolu taşımacılığı özelleşecek. Biz KARDEMİR olarak Devlet Demir Yolları'nın en büyük müşterisiyiz. Üretimimiz 3 milyon tona çıktığında mevcut yük taşıma ve elleşme miktarımız 3 katına çıkacak. Bizde bunarlı kendi vagonlarımız ile bunu yapmayı planlıyoruz. Makine imalat kapasitelerimiz ile vagon üretmeye
müsait. Vagon imalatına başlıyoruz. Bununla ilgili projelerimiz hazır ve onay alacağız. Arkasından çok önemli bir imalat olan demir yollarlarında kullanılan bandajlar yani tekerler. Bunların özel çeliği ve imalatı var. Bunla ilgi çalışmalarımız devam ediyor. Ray ve makası yapıyoruz, vagonu ve bandajları yapacağız. İnşallah Karabük, demir yolları malzemelerinin üretim merkezi haline gelir. Bu çok kazançlı bir yatırım ve bu bölge için büyük biz kazanç sağlayacak. Ray konusunda ise yeni pazar çalışmalarımız var. Çok sayıda ülkeler ile görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.
Yeni Teşvikten Beklentileri
Hükümetin çıkarmayı planladığı yeni teşvikten beklentileri olup olmadığı yöndeki bir soruya ise Demirel şöyle cevap verdi:
"Hükümetin yaklaşımları ve tespitleri yerinde. Yerli hammaddeden üretim yapanları teşvik etme yönünde öncelik verecek. Türkiye şuan dünyada en çok hurda ithal eden ülkeler arasında. 2011 yılında Türkiye hurda ithalatında 23 milyon tona yaklaştı. Bunlar ciddi rakamlar ve bu nedenle yerli üretimi artırmak lazım. Teşvikleri takip ediyoruz, ancak Türkiye'nin uluslar arası anlaşmalarından doğan bir takım vecibeleri var. Artık Türk demir çeliği dünyada dikkat çeken bir noktaya geldi."
"İnşaat Demirinde Üst Kalite Kullanıyoruz"
İnşaat demiri üretiminde üst kalite bir çelik kullandıklarını da anlatan Fadıl Demirel, "Kaliteyi öne çıkaran bir takım çalışmalar varsa bu KARDEMİR'in lehine olur. Biz fabrika olarak kaliteli mal üretiyoruz. İnşaat çeliği için kullandığımız çelik, çok daha üst imalatlarda kullanılması gereken kalitedeki çeliklerdir. Bu normal şartlarda bu kalitede bir çelik inşaat çeliğinde kullanılmıyor. Biz daha süt düzeyde kullanıyoruz" dedi.
"Yerli Otomotiv İçin Çelik Üretimiizin Alt Yapısı Hazır"
Hükümetin arzu ettiği yerli otomotiv üretiminde KARDEMİR'in bir çalışması olup olmadığı yöndeki bir soruya ise Demirel şu cevabı verdi:
"Biz özellikle uzun mamul üreten bir fabrikayız. Otomotivde kullanılan ürünlerin bazı vasıfları var. Bu malzemeleri biz kafamızda olan kaliteli ve alışımlı çelik ürün yelpazesi yönünde çalışmalarımız var. Bunlarla ilgili biz yerli otomotivde kullanılabilen ana yuvarlak ve uzun ürünleri üretebilecek altyapımız var. Yeter ki bunları emecek bir pazar olsun."
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.