Türk üreticiler 2012 ilk çeyrekte uzun mamullere güveniyor
Türkiye uzun ve yassı çelik piyasaları
Türkiye uzun ve yassı çelik piyasaları
Piyasa kaynaklarından aldığımız görüşlere göre, Türkiye'de ürün yelpazesini çeşitlendirmiş olan çelik üreticileri, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde uzun mamullerin yassılara kıyasla nispeten daha güçlü olacağını tahmin ediyor ve üretimi de mümkün olduğunca buna paralel olarak düzenlemeye devam etmeleri bekleniyor.
Piyasa kaynakları, Türkiye'deki güçlü inşaat demiri talebi, hurda fiyatlarındaki ani artış ve Türkiye'nin sac ihracat pazarlarının bazılarında ekonomik performansın zayıf kalması gibi birçok faktörün etkisiyle birlikte, yassı ve uzun mamuller arasında önümüzdeki yılın ikinci çeyreğine kadar bir fiyat dengesi sağlanabileceğini düşünmüyorlar.
Türkiye'deki önemli bir çelik fabrikasında görüştüğümüz bir yetkili, "2012'nin ilk aylarında, belki Mayıs'a kadar, hem Bağımsız Devletler Topluluğu'nda hem de Türkiye'de ürün yelpazesini çeşitlenmiş olan bölge üreticilerinin uzun mamullere odaklanacağını düşünüyoruz" yorumunda bulundu.
Sıcak sac için yerel alıcılara tesisine göre 630-650 $/ton fabrika çıkış Türkiye seviyelerinde teklif fiyatları sunulurken; inşaat demiri için sırasıyla 670-680 $/ton seviyelerinde FOB ve fabrika çıkış fiyatları sunuluyor. Son dönemde 615-620 $/mt fabrika çıkış İskenderun fiyatlarından gerçekleştirilen yerel kütük satışlarıyla birlikte, yarı mamul satışları sıcak sac teklif fiyatlarını zor durumda bırakıyor.
Kütük ve inşaat demiri fiyatları arasındaki farkın sıcak sac ile hurda ve diğer hammadde girdileri arasındaki farka kıyasla daha geniş olması nedeniyle, üreticiler uzun haddelenmiş çelik üretiminin daha avantajlı olduğunu düşünüyorlar.
Sıcak sacın son dönemde nispeten zayıf seyretmesinde, önemli ihracat pazarlarından gelen talebin yavaşlaması da etkili oldu. Önümüzdeki yılın başlarında İtalya'da resesyon tehlikesi, üreticilerdeki genel havayı özellikle ağır bir şekilde etkiliyor. İtalya'nın Ocak-Kasım 2011 döneminde Türkiye'den yaptığı sac ithalatları 737,000 ton olarak kaydedildi; aynı dönemde Türkiye'nin İtalya'ya toplam çelik ihracatları 1.1 milyon tona ulaşmıştır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.