Kardemirde jammerler Devrede.
Türkiye'nin en büyük demir-çelik fabrikalarından olan Kardemir'in yönetimi, yandaş sendikadan istifa etmek isteyen işÃ§ilerin fabrika ve civarında cep telefonu iletişimini jammer ile kesiyor.
Türkiye'nin en büyük demir-çelik fabrikalarından olan Kardemir'in yönetimi, yandaş sendikadan istifa etmek isteyen işÃ§ilerin fabrika ve civarında cep telefonu iletişimini jammer ile kesiyor.
Türkiye'nin en büyük demir-çelik fabrikalarından olan Kardemir'in yönetimi, yandaş sendikadan istifa etmek isteyen işçilerin fabrika ve civarında cep telefonu iletişimini jammer ile kesiyor.
Örgütlü oldukları Hak-İş'e bağlı Çelik-İş Sendikası'nın şirket yönetimindeki haklarını Yolbulan ve Güleç ailelerine devretmesine tepki gösteren Kardemir işçilerinin, sendikadan istifa etmelerini önlemeye dönük "yaratıcı" bir yol bulundu.
Şirket yönetiminin değişmesini kabul etmeyen işçilerin sendikadan ayrılmasını engellemek isteyen Kardemir yetkilileri, işçilerin birbirleriyle organize olmasını önlemek için fabrikaya cep telefonuyla iletişimi kesen ‘jammer’lar yerleştirdi.
Kardemir yönetimi, işçilerin Çelik-İş’ten istifa ederek üye oldukları Türk-İş’e bağlı Türk-Metal yöneticileriyle iş çıkış saatlerinde iletişim kurmasını engellemek için cep telefonuyla her türlü iletişimi engelleyen “jammer”ları devreye soktu. Fabrikaya kurulan “jammer” sistemiyle, vardiya değişimleri ve iş çıkış saatlerinde işçilerin cep telefonu irtibatı kesiliyor.
Polis "şirketin iç işidir" diyor
Türk Metal Sendikası Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, konuya ilişkin yaptığı eğerlendirmede, “jammer”lar nedeniyle işçilerle cep telefonuyla irtibat kuramadıklarını belirterek, durumu polise şikayet ettiklerini söyledi.
Kavlak, polisin kendilerine “İşletmenin içine müdahale edemeyiz” yanıtını verdiklerini ifade etti. Kavlak, ayrıca, işverenin irtibatını kestiği işçilerin fabrikadan yürüyerek çıkmasını da engellediğini ve servislerle ayrılmaya zorladığını belirtti.
Kardemir'de neler oluyor?
İşçilere ve yöre halkına 1 TL’ye devredilen ve ilk özelleştirme örneği olan Kardemir’de, 7 kişilik Yönetim Kurulu’nun 4’ünün işçilerin yetkili sendikası tarafından atanması kararlaştırılmıştı. Diğer üyelerden 2’sini Ticaret Odası, 1’ini de Karabük halkı tayin ediyor.
Hak-İş’e bağlı Çelik İş Sendikası, kendi yetkisindeki 4 kişilik yönetim hakkını, özel haddehaneleri bulunan Yolbulan ve Güleç aile fertlerine devredince, Kardemir yönetimini bu aileler ele geçirdi. Bu durum, işçiler ile sendika arasında ciddi bir gerilim oluşmasına neden oldu.
Hemen ardından Kardemir işçileri Çelik-İş'ten ayrılmaya ve Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası'na üye olmaya başladılar. Kardemir’de 2 bin 830 sendikalı işçinin 2 bin 200’ü sendikasını değiştirdi.
Ağustos ayında fabrikada yetkinin Çelik-İş'ten Türk Metal'e geçmesi bekleniyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.