Makina sektörü İtalya SAMOTER Fuarına çıkartma yaptı
İMDERin önderliğindeki iş makinaları sektör temsilcileri, İtalyada 3 yılda bir gerçekleştirilen Uluslararası Hafriyat
İMDERin önderliğindeki iş makinaları sektör temsilcileri, İtalyada 3 yılda bir gerçekleştirilen Uluslararası Hafriyat
İMDER’in önderliğindeki iş makinaları sektör temsilcileri, İtalya’da 3 yılda bir gerçekleştirilen Uluslararası Hafriyat, Şantiye ve İnşaat Makinaları Fuarı SAMOTER 2011’e T.C Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile birlikte katıldı
2-6 Mart 2011 tarihleri arasında bu yıl 28’incisi gerçekleştirilen fuarda Türkiye İş Makinalari Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği’nin (İMDER) Türk Makine Sanayinin Tanıtım için organize ettiği ‘Türkiye Avrupa’nın Parlayan Yıldızı’ başlıklı konferans düzenlendi. Konferansta T.C Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türk sanayinin geldiği noktayı, hedefleri ve yatırım fırsatları ile ilgili bir sunum gerçekleştirirken, İMDER Başkanı Cüneyt Divriş ise, sektörün geldiği noktayı değerlendirdi. Orta Anadolu Makina İhracatçıları Birliği (OAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran’ın da katıldığı programda Dalgakıran, Türk makina sanayisinin gelişimi, potansiyeli ve hedefleri hakkında bilgiler verdi. SAMOTER 2011 fuarını bu yıl 100 binin üzerinde profesyonel ziyaret ederken, toplam 850 katılımcı firma ürünlerini sergileme imkanı buldu.
Fuar açılışının ardından İtalya Ulaştırma Bakanı Altero Matteoli ile de bir araya gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, daha sonra İMDER tarafından düzenlenen 'Türkiye Avrupa'nın Parlayan Yıldızı' konulu konferansa katılarak bir konuşma yaptı. Bakan Ergün, konuşmasında fuarda 10 Türk firmasının bulunduğunu belirterek, bu sayının önümüzdeki yıllarda daha da artacağına inandığını kaydetti. Türkiye ile İtalya arasındaki ticaret hacminin 15 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Ergün, iki ülke ilişkilerinin makine sektöründe de yoğunlaşması gerektiğini söyledi.
“İtalyan firmaları Türkiye’ye bekliyoruz”
İtalya'daki firmaların makine sektöründe dünyada iyi yere sahip olduğuna dikkati çeken, özellikle de küçük ve orta boy işletmelerin bu konuda yakın işbirliğine girmesi gerektiğini vurgulayan Ergün, ''Türkiye, yatırım için en doğru adres. Neden? Çünkü son 10 yılda çok büyük ilerlemeler kaydetti. Ülkede güven ve istikrar ortamı sağlandı. Türkiye, demokrasisini güçlendirdi, hukuk zeminini güçlendirdi ve uluslararası ilişkilerini sağlam zemine oturttu. Türkiye'de artık bütçe açıklarından, yüksek faiz oranlarından, yüksek enflasyondan kaynaklanan riskler bulunmuyor” dedi. Türkiye'de işbirliği ve yatırım yapmak için büyük fırsatlar olduğuna da dikkat çeken Bakan Ergün, “Yatırımlara, özellikle de teknolojik yatırımlara ciddi destek veriyoruz. Türkiye'de iş yapan İtalyan firmalara sorun, onlar memnuniyetlerini aktaracaklardır. Ben, Türkiye'de iş yapıp da pişmanlık duyan İtalyan firması duymadım. Yeni İtalyan firmalarını Türkiye'deki firmalarla ortak iş yapmaya ve birlikte hareket etmeye davet ediyorum'' diye konuştu.
Türkiye hedefine hızla yaklaşıyor
Türkiye’nin yoluna ‘2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak’ hedefiyle hareket eden bir ülke olduğunu ifade eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, SAMOTER Fuarı ile ilgili, fuar öncesi değerlendirmelerde bulundu. Bakanlığın koordinasyonunda ve sanayicilerin, işadamlarının ve ilgili tüm tarafların katılımı ile hazırlanan Türkiye Sanayi Stratejisi’nin, bu ana hedefin etrafında şekillendiğine dikkat çeken Bakan Nihat Ergün, sanayi stratejisinin uzun dönem vizyonunun, ‘Orta ve yüksek teknolojiye dayalı ürünlerde Avrasya’nın üretim, hizmet ve bilgi üssü olmak’ olduğunu vurguladı. Bakan Ergün, “Sanayileşme, ülkelerin kalkınmasında temel unsurlardan birisidir. Sanayileşmek denildiğinde ise akla ilk olarak makineleşme gelmektedir. Üretim, alt yapı ve hizmet, ancak belirli makinelerin mevcudiyeti ile mümkün olabilmektedir. Bu amaçla, ülkemizin kalkınmasında öncelikli sektörlerin başında gelen makine sektörüne yönelik olarak da ‘Makine Sanayi Strateji Belgesi’ hazırlanmıştır. Sektöre yönelik çok önemli tedbirlerin yer aldığı söz konusu belge ile hâlihazırda önemli bir büyüme gerçekleştirmiş olan makine sektörünün büyük bir ivme kazanması beklenmektedir” diye konuştu.
“İş ve inşaat ekipmanları için önemli bir pazarız”
Türk Makine Sektörünün en önemli bileşenlerinden biri olan ve inşaat, altyapı, madencilik, imalat ve tarım alanlarıyla bazı hizmet konularının temel girdisi olan “İş ve İnşaat Makineleri ve Ekipmanları Sanayi”nin Türkiye’de hızlı bir gelişme gösterdiğine de dikkat çeken Bakan Nihat Ergün, “Bugün ülkemizde üretilen makinaların büyük bir bölümünün yurt dışına ihraç ediliyor olması, bu ürünlerin kalite ve teknolojik üstünlüğünün açık bir göstergesidir. Bununla birlikte, aynı zamanda ülkemiz İş ve İnşaat Makinaları ile Ekipmanları için çok büyük bir pazar konumunda. Bu bakımdan, ülkemizde üretilmeyen makinaların zamanında temini ve sürdürülebilirliğinin sağlanması da büyük önem arz etmektedir. Türkiye’de bu hizmetin alt yapısının oluşturulmuş olması ve kurumsallaşmış firmalarca başarıyla yerine getirilmesi ve birçok uluslararası firmaların çevre ülkelerdeki operasyonlarının ülkemizde yürütülüyor olması bize büyük memnuniyet vermektedir” şeklinde konuştu.
“Avrasya’nın üretim üssü olacağız”
Konferansta konuşan İMDER Başkanı Cüneyt Divriş ise, “Türkiye, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılında; Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla’yı 2 trilyon dolara çıkarmayı, 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı, kişi başına düşen milli geliri 25.000 dolara çıkarmayı ve dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmayı hedefleyen bir ülkedir” dedi. Kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tüm tarafların katılımı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda hazırlanan Türkiye Sanayi Stratejisi’nin, bu ana hedef etrafında şekillendiğine dikkat çeken Cüneyt Divriş, “Sanayi stratejimizin uzun dönemli vizyonu ise, “Orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya’nın üretim üssü olmak” şeklinde belirlenmiştir.
Sanayileşme, ülkelerin kalkınmasında temel unsurlardan birisidir. Sanayileşmek denildiğinde ise akla ilk olarak makineleşme gelmektedir. Üretim, alt yapı ve hizmet, ancak belirli makinelerin mevcudiyeti ile mümkün olabilmektedir” şeklinde konuştu. Cüneyt Divriş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu amaçla, ülkemizin kalkınmasında öncelikli sektörlerin başında gelen makine sektörüne yönelik olarak da “Makine Sanayi Strateji Belgesi” hazırlanmıştır. Sektöre yönelik çok önemli tedbirlerin yer aldığı söz konusu belge ile hâlihazırda önemli bir büyüme gerçekleştirmiş olan makine sektörünün büyük bir ivme kazanması beklenmektedir. Türk Makine Sektörünün en önemli bileşenlerinden biri olan ve inşaat, altyapı, madencilik, imalat, tarım ve bazı hizmet sektörlerine temel girdi sağlayan “İş ve İnşaat Makineleri ve Ekipmanları Sanayi” sektörü ülkemizde hızlı bir gelişme göstermiştir. Bugün ülkemizde üretilen makinaların büyük bir bölümünün yurt dışına ihraç ediliyor olması, bu ürünlerin kalite ve teknolojik üstünlüğünün açık bir göstergesidir.”
Türkiye önemli bir Pazar
Bununla birlikte, Türkiye’nin aynı zamanda, İş ve İnşaat Makinaları ve Ekipmanları için çok büyük bir pazar olduğuna dikkat çeken Cüneyt Divriş, “Bu bakımdan, ülkemizde üretilmeyen makinaların zamanında temini ve sürdürülebilirliğinin sağlanması da büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde bu hizmetin, alt yapısının oluşturulmuş olması ve kurumsallaşmış firmalarımızca başarıyla yerine getirilmesi ve hatta birçok uluslararası firmaların çevre ülkelerdeki operasyonlarının ülkemizde yürütülüyor olması ülkemiz açısından sevindirici bir durumdur” diye konuştu. Türkiye’nin İş ve İnşaat Makineleri sektörüne ait ticaret hacminin, her geçen yıl önemli ölçüde arttığını ifade eden Cüneyt Divriş, sektörün ihracatının geçen yıl bir önceki yıla gore yüzde 30 artış göstererek 820 milyon ABD Doları olduğunu, ithalatın ise 2010’da yüzde 54 artışla 1 milyar 600 milyon ABD Doları olduğunu vurguladı.
SAMOTER Fuarı’nın inşaat piyasasıyla iligilii öneri ve fırsat yelpazesinin ilgililere sunulduğu çok önemli bir platform olduğunu söyleyen Cüneyt Divriş, “Bu önemli fuarda ülkemiz sanayicilerinin de kendisini kanıtlamış markaları ile yer almasından büyük memnuniyet duymaktayım” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.