Metalik Fikirler 2. Ar-Ge Proje Pazarı yarışmasında ödüller sahiplerini buldu
İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliğinin (İDDMİB) düzenlediği Metalik Fikirler 2. Ar-Ge Proje Pazarı yarışmasında ödüller sahiplerini buldu.
İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliğinin (İDDMİB) düzenlediği Metalik Fikirler 2. Ar-Ge Proje Pazarı yarışmasında ödüller sahiplerini buldu.
İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) düzenlediği “Metalik Fikirler 2. Ar-Ge Proje Pazarı” yarışmasında ödüller sahiplerini buldu.
İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, temel hedeflerinin ihracatın teknoloji yoğunluğunu ve değerini artırmak olduğunu vurgulayarak, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da sergilenen 100 projeyi hayata geçirebilmek için çalışacaklarını söyledi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de ihracatta yükte hafif pahada ağır ürünlerin önemine değindi ve bunu akıl teriyle başaracaklarının altını çizdi.
Türkiye’nin geleceğini inovasyon, Ar-Ge ve tasarımda gören İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen “Metalik Fikirler 2. Ar-Ge Proje Pazarı” yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. Yarışmanın önemine değinen İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, temel hedeflerinin ihracatın teknoloji yoğunluğunu ve değerini artırmak olduğunu söyledi. Törene katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’de “İhracatta konteynerlerimizi yükte hafif pahada ağır ürünlerle dolduracağız. Bunları sizlerin akıl terinizle dolduracağız” diye konuştu.
Cari açığın panzehiri Ar-Ge, inovasyon
Ödül töreninde konuşan İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, Cumhuriyetin 90 yıllık serüvenini hatırlatarak, Türkiye’nin ihracatta, milli gelirde, üretimde varılan rekor artışlarına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son 90 yılda yaptıklarımız hedeflerimiz için yeterli değil. Üretimde, ihracatta, tarımda daha bir çok alanda yeni adımlar atmalıyız. Artık eskiden olduğu gibi klasik üretim anlaşıyla değil, yani miktar ağırlıklı değil değer ağırlıklı, yani yükte hafif değerde ağır üretim ve ihracat yapmalıyız. Bunun yolu da her zaman söylediğimiz gibi Ar-Ge inovasyon ve tasarım ile mümkün olabilir. Cari açığın panzehiri Ar-Ge- inovasyon ve tasarımdır.”
Hedef ileri teknoloj
Öztiryaki, görevlerinin yalnızca projeleri sergilemekle kalmadağını da kaydederek özellikle sergilenin 100 projenin hayata geçirilebilecek nitelikte olduğunu ve bunun için çalışacaklaranı söyledi. Öztiryaki, İDDMİB olarak 2023 yılında 25 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerinin altını çizerek, bunun için temel meselelerinin sattıkları ürünleri daha az enerji ve daha ileri teknoloji içerecek şekilde üretmek olduğunu vurguladı.
Projeler hayata geçirilmeli
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de 10 yıl sonra 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacaklarına inandığını aktararak bu dönemde büyük gurur yaşayacaklarının altını çizdi. Bu hedefin yolunun üretimde katma değeri artırmaktan geçtiğini de vurgulayan Büyükekşi, yarışmada da önemli olanın ödül almak değil, projeleri hayata geçirmek olduğunu vurguladı.
Büyükekşi, konuşmasında üniversite sanayi işbirliğine de dikkat çekerek, “İnovasyonu kalkınmanın itici gücü haline getirmemiz gerek. Bunun için üniversite sanayi işbirliğini gerçekleştirmeliyiz. Üniversite hocalarıyla bir telefon uzaklığında olmamız gerek. Karşılıklı sorunlarımız olduğunda bir telefonla bunu çözebilmeliyiz” dedi.
522 proje ile rekor başvuru
‘Metalik Fikirler 2. Ar-Ge Proje Pazarı’na akademisyen, sanayici, girişimci ve öğrenci oymak üzere 4 kategoride 522 proje katıldı. 127 proje ile en çok başvuruyu Süleyman Demirel Üniversitesi’nin yaptığı yarışmada gerçekleştirilen ön eleme sonrasında başarılı bulunan 100 proje ödül töreni süresince sergilenerek sanayicilere tanıtıldı. 4 katigoride ilk üçe giren projelere toplamda 100 bin TL ödül verilirken, atıl talaşlardan metal köpük üretimi, her türlü antenin geri kazanımı, yoğunlaştırılmış-soğutulmuş güneş ışığı, termokromik kaplamalı akıllı camlar, yakıtsız araç, bor metali ile enerji depolama gibi projeler ilgi çekti.
Yarışmada akademisyen kategorisinde Yard. Doç. Dr. Ayşe Kalemtaş ‘Personel koruma amaçlı hafif ve ekonomik seramik metal kompozit zarların üretimi’, girişimcilik kategorisinde Ali Kalkanlı ‘Toz enktrüzyon Al-Fe-V-Si alaşımlarının üretimi’, sanayici kategorisinde Dr. Savaş Sönmezoğlu ‘Atık alüminyum kullanlarak ince film güneş pili üretimi’, öğrenci kategorisinde de Miray Çelikbilek ile destekçisi Dr. Ali Erçin Ersundu ‘Termokromik kaplamalı akıllı camlar’ projeleriyle birincilik ödüllerini aldılar. Yarışmada birinciler 12 bin, ikinciler 8 bin, üçüncüler ise 5’er bin TL para ödülü kazandılar.
Dereceye girdiler, üretim aşamasına geldiler
Geçen yıl düzenlenen yarışmada dereceye giren projelerin geliştirilmesi konusunda sürekli takipçi olduklarını belirten İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, projelerden bazılarının kamu ve özel sektör firmalarının ilgisini çektiğini,. Üniversitelerin bazı projeler üzerinde destek çalışmaları yaptığını söyledi. Öztiryaki, “Yarışmaya katılan ve beğenilen faydalı projelerin peşini bırakmıyoruz. Öncelikle Ulusal ve uluslararası patent hakkının alınması, ardından sanayi ile buluşturulması ve üretime geçmesi için projeyi sürekli destekliyoruz. Metalik Fikirler Proje Pazarı, araştırmacıların önünde bir ufuk açıyor” diye konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.