Önceliği kalite olanların tercihi: Eurotec Mühendislik Plastikleri
Eurotec Mühendislik Plastikleri Ar-Ge Yöneticisi Gizem Çakır ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Eurotec Mühendislik Plastikleri Ar-Ge Yöneticisi Gizem Çakır ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Kurulduğu günden bu yana uzman kadrosu, kaliteli ürün gamı ve fark yaratan malzeme tedariği ile sektörde başarısının haklı gururunu yaşayan bir firma Eurotec Mühendislik Plastikleri… Türkiye’nin en geniş laboratuvar imkanlarına sahip olan firma; rakiplerine kıyasla hem teknik hem de ticari alanda fark yaratıyor ve Mühendislik Plastikleri pazarında alışılmışın dışındaki hizmet kalitesiyle çıtayı her yıl yükseltiyor. Bilginin paylaştıkça arttığına inanan Eurotec; yenilikçi ürünler konusunda da oldukça iddialı… Henüz genç bir firma olmasına rağmen sektörde bir elin parmaklarını geçmeyecek derecede sayılı başarılı firma arasında yer alıyor ve gelecek hedeflerini de günden güne arttırıyor.
Eurotec firmasının kuruluşu, bugünlere gelişi ve mevcut yönetim yapısı hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Eurotec 2004 yılında Avrupa Serbest Bölgesi - Çorlu’da kuruldu. 2004 yılının ikinci yarısında üretime başlayan Eurotec mühendislik plastiklerinde kompounder olarak faaliyet göstermektedir ve Türk- Alman ortaklı bir yapıdır. Kalite anlayışı, yönetim yapısı, teknolojik altyapı ve laboratuvar imkanlarıyla Alman düşünce yapısı ve sistematiğini benimseyen Eurotec, müşteri odaklılık, pratik çözümler ve esneklik olarak Türk düşünce yapısı ile yönetilmektedir. Eurotec’in kuruluş amacı, tedarikçisi olduğu firmaları başarıya ulaştırabilecek desteği sağlayarak, ülkesinde ve yurtdışı pazarlarda güvenilir, standart ürünlerde rekabetçi, özel ürünlerde yaratıcı çözümler sunabilmektir.
Eurotec genç bir firma olmasına rağmen dinamik yapısı, tecrübeli kadrosu ve bilgi birikimiyle kısa sürede Mühendislik Plastiklerinde Pazar lideri ve 30 ülkeye düzenli ihracatı olan bir firma konumuna gelmiştir. Eurotec, kalite ve müşteri ihtiyaçlarına odaklı yönetim ve üretim anlayışıyla kuruluşundan beri her üç yılda bir kapasitesini %50 arttırarak 22,500 ton/yıl kurulu kapasiteye ulaşarak mühendislik plastiklerinde Türkiye’nin en büyük kapasitesine sahiptir. Eurotec’in bugünlere gelmesindeki anahtar kelimeyi müşteri odaklılık olarak tanımlayabiliriz. Eurotec, müşterilerini her zaman ailenin bir parçası olarak görür. Kurulduğumuz günden beri en çok önem verdiğimiz konu müşterilerimizle uzun vadeli işbirlikleri kurabilmektir. Eurotec’in bugünlere gelebilmesinde bu konudaki samimiyetimizi müşterilerimize doğru olarak aktarabilmemizin payının çok büyük olduğunu düşünüyorum.
Eurotec, Mühendislik Plastikleri pazarında alışılmışın dışındaki hizmet kalitesiyle çıtayı her yıl yükseltiyor. Bu noktada vermiş olduğunuz hizmetleri bizlerle paylaşır mısınız?
Eurotec olarak kurulduğumuz yıldan beri uzman kadromuz ile sektöre kalitesi, ürün gamı ile fark yaratan malzeme tedariği yapmaktayız. Hedefimiz ihtiyaçlar doğrultusunda en hızlı çözümü sağlayacak malzemeyi geliştirerek, sürekli kalite felsefesi ile müşterilerimizin ihtiyacına cevap vermek. Bilgi birikimimiz ve esnek yapımız sayesinde, müşterilerimize en uygun hizmeti, malzeme geliştirme aşamasından sevkiyat aşamasına kadar müşteri memnuniyetine öncelik verecek şekilde planlamaktayız. Hedef doğrultusunda ilerlemek için bilim ve teknolojinin bize sunduğu birçok yöntemden faydalanmaktayız. Projeleri özellikle Ar-Ge aşamasında titizlikle ele alan ekibimiz, yetkinlikleri sayesinde gerek yeni projelere, gerek se mevcut projelere alternatif çözümler sunmaktadır. Ar-Ge pilot tesisimiz ve geniş laboratuvar imkanlarımız sayesinde uygulama hedefli geliştirdiğimiz ürünleri, müşterilerimizin prosesini simüle edecek testlerle ihtiyaca cevap verip vermediğini görüyoruz. Her yıl artan ekipman sayımız ile yeni sektörlere atılım yapmaktayız. Sektörü, bilimsel yayınları takip ederek müşterilerimize hem yenilikçi hem rekabetçi ürünler ile çözüm sunmaktayız. Özellikle yurt içinde alev geciktirici, elektrik iletken, termal iletken, darbe sönümleyici, mukavim malzemelerde kalitemizden ödün vermeden hizmet vermekteyiz.
Türkiye’nin en geniş laboratuvar imkanlarına sahip olduğunuzu biliyoruz. Bu noktada bizlere vermiş olduğunuz eğitimlerden, satış sonrası müşterilerinize sunmuş olduğunuz hizmetlerden bahseder misiniz?
Laboratuvar ekipmanlarımız her geçen yıl yeni uygulamalara bizi taşımak üzere yenilenip genişlemektedir. Bu ekipmanlar sayesinde, ihtiyaç duyulan fiziksel, mekanik, termal, yanma, kimyasal, elektriksel testler yapmanın yanı sıra ileri analiz yöntemlerini kullanarak karakterizasyon testleri yapabilmekteyiz.
Yaptığımız testler neticesinde müşterilerimizin karşılaştığı sorunları da en doğru şekilde tespit edebilmekteyiz. Bilginin paylaştıkça arttığına inanan Eurotec olarak, müşterilerimizi bilinçlendirmeyi ve malzemeyi tanımaları için gerekli bilgi paylaşımını yapmaya her zaman açık olduk. Bunun için de müşterilerimizle yılın belli zamanlarda bir araya gelerek; termoplastik malzemelerin özelliklerinden başlayarak, çeşitli işleme yöntemleri ile şekillendirme konularına, karşılaşılabilecek sorunlara değinen eğitimler organize etmekteyiz. Sadece teknik ekip değil, satış ekibinin de teknik alt yapısını sağlam tutarak müşterilerimize hızlı ve doğru çözümler sunmaktayız.
Müşterilerinizi ürün satın alma konusunda yönlendiriyor musunuz? Onlara; ihtiyaçlarına en uygun ürünü seçmeleri konusunda yardımcı oluyor musunuz?
Bu, karşılıklı güven çerçevesinde ilerleyen bir süreçtir. Çözüm ortaklığı için, müşterimiz bize ihtiyaç duyulan malzemenin çalışma koşulları, uygulama alanları ile ilgili bilgi verdiği sürece onlara en doğru malzemeyi, mümkünse alternatifler ile birlikte, sağlamaktayız. Plastiğin bizden sonraki işlemlerinde doğru proses edilmesi, malzemenin mekanik ve termal özelliklerini doğrudan etkilediği için karşılıklı bilgi paylaşımı ile ilerleyerek en iyi sonucu elde etmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, taleplerden bağımsız olarak geliştirdiğimiz ürünlerle ilgili teknik bilgi desteği vererek, mevcut uygulamaların neresinde değerlendirilebileceği ile ilgili de tanıtım faaliyetlerimiz devam etmektedir. Her çeyrekte yayınladığımız bülten ile müşterilerimiz Eurotec bünyesindeki yenilikleri takip edebilmektedir.
Sektörde Ar-Ge’nin önemine bizler için değinir misiniz? Bünyenizde yapmış olduğunu Ar-Ge faaliyetleri hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Ar-Ge sadece plastik sektörü için değil, her sektör için olmazsa olmaz faaliyetlerden biridir. Maalesef bu konuya Türkiye’de yeteri kadar önem verilmediği için zaman ve bütçe ayrılmıyor. Ancak şunu belirtmek isterim ki, bir firmanın geleceğini Ar-Ge’ye verdiği önem belirlemektedir. Avrupa’nın bu konuya gösterdiği hassasiyet sayesinde bugünlere geldiği bir gerçek... Eurotec de kurulduğu günden beri Ar- Ge yapılanmasına önem vermiş ve her geçen yıl ekipman ve teknik alt yapısını iyileştirmiştir. Bugün 12 kişilik bir ekip ile Ar-Ge çalışmalarını yürütmekteyiz. Çalışmalarımızda, sektörün ihtiyaçlarını önceden tespit edip, talep geldiğinde hazır olacak şekilde pozisyon almaktayız. Sektörde kullanılan yüksek sıcaklıklara dayanıklı ürün gruplarımız Tecomid NT ve Tecotek OP, Ar-Ge araştırmaları sonucunda pazara sunulmuştur. Bu yıl da yine yurt içinde mevcut olmayan ürün grupları ile fark yaratmaya devam edeceğiz.
Eurotec standart ürünlerin yanı sıra yenilikçi özel ürünler konusunda oldukça iddialı. Bu noktada bizlere Eurotec’in sektöre kazandırdığı özel ürünler, yapmış olduğu yatırımlar ve son dönem çalışmaları hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Özel ürünler konusunda gerçekten iddialıyız. Eurotec olarak kalite çizgimizden taviz vermeden, ihtiyaca yö-nelik hammaddeleri – ürün gamında mevcut olmasa dahi – hızlı bir şekilde geliştirerek müşterimize çözüm sunmaktayız. Yeni talepler sayesinde yeni malzemeler geliştirerek know-how birikimi yanında müşterimizin ihtiyacını karşılamaktayız. Standart ürünlerde ise olabildiğince Eurotec dokunuşları yapmaya gayret etmekteyiz.
PEI, PEEK gibi yeni malzemelerimizle ürün gamımızı yüksek performans plastikleri yönünde geliştiriyoruz. Metal yerine kullanılabilen ürünlerimiz; mukavim olmasının yanı sıra, hafif ve çevre dostu olma özellikleri ile piyasada kullanılıyor. Yüksek cam elyaf takviyeli ama çarpılma eğilimi olmayan, poliamid özelliklerini taşıyan polipropilen, özdirenç değerleriyle metallere benzer davranışlar gösteren, EMI/RF kalkan özelliğine sahip, UL-94, NSF, FAR gibi farklı sektörlerin yanmazlık standartlarını karşılayabilen, lazer ile markalanan malzemelerimiz bunlardan yalnızca birkaçı.
Kalıp sektörü katma değeri yüksek bir sektördür. Bu noktada sektörde katma değeri yüksek üretim modellerine geçilmesi gerektiğini biliyoruz. Sizin bu konuda görüşleriniz nelerdir? Türkiye’de yapılan üretim modellerini Avrupa ile kıyasladığımızda nasıl bir tablo ile karşılaşıyoruz?
Dünyada 7, Avrupa’da 2. büyük sektör olan plastiğin lokomotif alanlarından biri de kalıp sektörü. Bugün Avrupa’ya baktığımızda birkaç ülkede kalıp üreticilerinin, teknoloji yatırımı ile daha hızlı çözüm üreterek büyüdüğünü gözlemliyoruz. Türkiye’de de kalıp üretiminde daha bilimsel ve teknolojik metotlar izlenerek malzemenin en doğru şekilde şekillenmesi hedeflenmelidir. Malzeme tedarikçisi olarak bizlerin karşılaştığı en büyük problemlerden biri de yanlış kalıp tasarımı nedeniyle meydana gelen hatalardır. Bu bağlamda, kalıp sektörü için geliştirilmiş simülasyon programları ile kalıp içinde malzemenin davranışı tespit edilerek, kalıp üretimi öncesinde gereken düzeltmeler yapılmalıdır. 2015 yılı teknolojisinde Türkiye, bu programları kullanmak için maalesef çok geç kalmıştır ve açığın bir an önce kapatılması gerekmektedir. Bilgi ve teknoloji çağında bu imkanlara uzak kalmamak gerektiğini düşünüyorum.
Kalıp sektörünün genel durumu hakkındaki görüşleriniz neler? Sizce sektörün gelişmesi adına neler yapılabilir?
Kalıp sektörü plastik sektörünün lokomotif alanlarından biridir. Gelişmekte olan kalıp sektörünün büyüme hızı, teknoloji yatırımları ve teknik altyapının güçlendirilmesi ile arttırılabilir. İşlenen malzemenin tanınması, proses stabilitesinin sağlanması gibi konulara önem verilmesi gerekmektedir. Ürünlerimizin işlenmesi sırasında karşılaştığımız sorunlardan gördüğüm kadarı ile, bilinçlendirme ve ara eleman alt yapısının geliştirilmesi ile iyileştirme sağlanabilir.
2015 yılının ilk yarısı firmanız açısından nasıl geçti? Yılın ikinci yarısından neler bekliyorsunuz?
Eurotec olarak 30’un üzerinde ülkeye malzeme tedariği yaptığımız için piyasa dalgalanmalarından çok etkilenmiyoruz. 2015 yılı için de yaptığımız planlamanın ötesinde seyrediyoruz. Yılın 2’nci yarısında da büyümeye devam edeceğiz.
Son olarak eklemek istedikleriniz…
Sürekli geliştirdiğimiz yeni ürün portföyümüz ile gerek yurt içi gerek yurt dışında müşterilerimize çözüm sunmaya devam edeceğiz. Önceliği kalite olanların tercihi Eurotec Mühendislik Plastikleri olarak “İmkansızı iste!” mottosu ile yolumuza devam ediyoruz. Yenilikleri firmamızın internet sitesinden takip edebilirsiniz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.