Sektörde güven ve kalitenin adresi: Özyurtlar İnşaat
Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
İnşaat sektörünün ülke ekonomisi için önemine değinen Tamer Özyurt; firmasına ve sektöre ilişkin tüm detayları bizlerle paylaştı. Önümüzdeki dönemlerde kentsel dönüşüm projesine imza atacak olan Özyurtlar İnşaat; faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor.
Sorularımıza geçmeden bizlere kendinizden kısaca bahseder misiniz?
1968 Gaziantep doğumluyum. Beyazıt İlkokulu ve Bakırköy Ortaokulu’nun ardından Bakırköy Ticaret Lisesi’nde öğrenimimi tamamladım. 1990 yılında Esenyurt’ta 25 metrekarelik nalburiye dükkanında temellerini attığım Özyurtlar Şirketler Grubu, bugün inşaat, perakende ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Halen Özyurtlar Şirketler Grubu’nun yanı sıra Esenyurt Emniyet Vakfı Yöneticiliği ve Esenyurt İnşaatçı İş Adamları Derneği’nin Kurucusu ve Dernek Başkanlığı görevini yürütmekteyim.
Özyurtlar İnşaat’ı tanıyabilir miyiz?
Özyurtlar İnşaat, Özyurtlar Şirketler Grubu’nun lokomotifini oluşturuyor. Özyurtlar İnşaat olarak bugüne kadar 39 bin kişiyi ev sahibi yaptık. İnşaat sektöründe “N” markasıyla güvenli, kaliteli ve uygun fiyatlı konut üretiyoruz. Özyurtlar İnşaat’ın diğer markası olan “1” ise daha çok üst gelir grubu için lüks konutlar yapıyor.
Tamamlanan veya devam eden prestijli projelerinizden bazılarını bizimle paylaşır mısınız?
Özyurtlar İnşaat olarak 2005 yılında Boğazköy’de Genç Girişimciler Sitesi’ni, 2006 yılında Tasarımcılar Sitesi’ni, 2007 yılında Tasarımcılar İş Merkezi’ni, 2008 yılında üç etaptan oluşan Garden City Projesi’ni, 2009 yılında ise Ntepe’yi hayata geçirdik. 2010 yılının Mayıs ayında Ntowers, Aralık ayında ise Nmerkez projelerini kamuoyu ile tanıştırdık. 2011 yılında Özyurtlar Resicence, 2012 yılında Nşehir Esenyurt’un inşaatına başladık. 2013 yılında sektördeki ilerlememize N5Suites, Ncity Esenyurt ve Ncadde projeleriyle devam ettik. 2014 yılında Nlogo İstanbul ve 1Coastal City’yi satışa çıkardık. 2015 yılının ilk aylarında yoğun ilgi gören Nlogo İstanbul projemizin ikinci etabı ile Nlive Bahçeşehir’i ve iş hayatının buluşma noktası olacak Ncadde Agora projelerini satışa sunduk.
Son yıllarda inşaat sektörü ülkemizin lokomotifi haline geldi. Bu başarıyı neye bağlıyorsunuz? Bununla birlikte son dönemlerde inşaat sektörünün patlamaya hazır bir balon olduğundan, sektörün sıkıntıya gireceğinden bahsediliyor. Bu görüşe katılıyor musunuz?
İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin en önemli oyuncularından biridir. Özellikle konut sektörü her geçen yıl büyüyor. Ekonomideki daralmayı inşaat sektörüyle aşabilen bir Türkiye var. Ülke genelinde sadece yabancıya satılan konut sayısı yılda 25 bin adedin üzerinde. Dolayısıyla sektör olarak ciddi bir ihracat da yapıyoruz. Genel anlamda konut sektöründe bir balon yok. Doğru yerde, doğru proje yaparsanız satarsınız. Bugün en vasıfsız bir konutta bile kiralar asgari ücretin üzerinde. Bu da zaten konutta balonun olmadığını gösteriyor.
İnşaat sektöründe en önemli etkenlerden birisi güven ve kalitedir. Özyurtlar İnşaat olarak kendinizi bu alanlarda ne şekilde konumlandırıyorsunuz?
Özyurtlar İnşaat olarak sektörde güven ve kalitenin adresiyiz diye düşünüyorum. Çünkü kuruluşumuzdan bugüne izlediğimiz gelişmelerin ışığında, sektörde seyreden ekonomik değişikliklerde ve zorlu koşullarda dahi büyümesini sürdüren Türkiye ekonomisine katkıda bulunmayı amaç edindik. Şirket hedeflerini gerçekleştirme amacına yönelik hareket eden çalışanlarımız ile yüksek performansa sahip bir organizasyon yaratıyoruz. Sürekli yenilik ve mükemmelliğin entegrasyonu ile hizmet kalitemiz ve müşterimizin memnuniyetini en üst düzeyde tutmak en önemli vizyonumuz.
Hükümetin kentsel dönüşüme olan bakış açısı ve halihazırda yürütülen kentsel dönüşüm projeleri hakkında görüşlerinizi bizlerle paylaşır mısınız? Sizce kentsel dönüşüm ülkemize neler kazandıracak?
Biz kentsel dönüşüme kutsal bir görev olarak bakıyoruz. Bu bağlamda İstanbul Gaziosmanpaşa’da üçlü konsorsiyum olarak önümüzdeki aylarda bir kentsel dönüşüm projesine başlayacağız. Esenyurt Kıraç’ta da eski köy bölgesi denilen yerde bir kentsel dönüşüm projesi yapacağız. Kentsel dönüşüm Türkiye gibi bir deprem ülkesinde yapılması gereken en önemli şeylerden biri. Kentsel dönüşüm sayesinde ülkemizdeki 19 milyon yapı stokunun en az yarısı önümüzdeki 10 yıl içinde yenilenecek. Bu sayede insanlar depreme dayanıklı, kaliteli ve içerisinde her türlü sosyal donatısı olan konutlarla yaşama imkanına kavuşacak.
Türkiye’nin inşaat sektöründe gelmiş olduğu nokta, malzeme, işçilik ve mühendislik kalitesi hakkında neler söyleyebilirsiniz?
İnşaat sektörü Türkiye ekonomisini büyüten ve 2 milyon kişiye istihdam sağlayan bir sektör. Ben inşaatı dünyanın en paylaşımcı sektörü olarak görüyorum. Burada üniversite mezunlarının yanı sıra okuma yazma bilmeyen insanlar dahi istihdam ediliyor. Ayrıca okuldan, havalimanlarına, konuttan- hastaneye, otobanlardan- köprüye, hızlı trendenmetroya kadar yapılan tüm işlerden, hizmetlerden bütün insanımız istifade ediyor. O nedenle inşaat sektörü çok önemli bir görev üstleniyor.
İnşaat sektörünün en önemli emtialarından inşaat demiri ve yapısal çelik ürünlerini nerelerden temin ediyorsunuz? Bu ürünler ülkemizde yeterli kalite ve çeşitlilikte üretilebiliyor mu?
İçdaş ve Kaptan Demir Çelik ürünlerini kullanıyoruz. Fakat daha çok büyük çapta demir tüccarları ile iş yapıyoruz. Bunun sebebi de sirkülasyonumuz yüksek olduğundan fabrikalarda yeterli çeşit ve tonajı aynı anda bulmak zor. Ülkemizin demirdeki kalitesi son derece iyi ve dünya standardındadır.
Sektöre yön veren bir inşaat firması olarak sektörün geleceğini, önümüzdeki dönemlerdeki gelişimini nasıl görüyorsunuz?
İnşaat sektörü önümüzdeki dönemlerde daha kontrollü ve özkaynaklarını daha fazla ön plana çıkararak yoluna devam edecektir. İnşaat sektörü son 10 yılda hep Türkiye ekonomisinin üzerinde bir büyüme gösterdi. Ben büyümenin bu yılda yüzde 10’u bulacağına inanıyorum. Yalnız fiyat artışları arz ve talep dengesini bir miktar değiştirecektir. Bu değişikler ise alıcıların kredi kullanımını azaltacak. Bu durumda konut alıcısı ya peşin fiyatına yakın almak ya da şirket bünyesinde faizsiz kredi kullanarak ev almak isteyecektir. Bu durumlara şirketlerin hazırlıklı olması gerekir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.