Straforda Lider kuruluş Eastchem ALOSBİ'de
Türkiye'nin ilk polistiren sert köpük fabrikası İzmir Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde kuruldu. 50 milyon Euro'luk yatırımla kurulan fabrika 150 bin tonluk üretim kapasitesine sahip. Çin'e ihracat yapılması hedefleniyor.
Türkiye'nin ilk polistiren sert köpük fabrikası İzmir Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde 50 milyon Euro'luk yatırımla kuruldu.
Türkiye'nin ilk polistiren sert köpük fabrikası İzmir Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde kuruldu. 50 milyon Euro'luk yatırımla kurulan fabrika 150 bin tonluk üretim kapasitesine sahip. Çin'e ihracat yapılması hedefleniyor.
Ayvalık kökenli Valamonte ailesinin sahibi olduğu Yunan Monottes firması, Türk ortağı Aslan Salman ile Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) Türkiye'nin ilk polistiren sert köpük (strafor) fabrikasını kurdu. Yaklaşık 50 milyon Euro yatırımla kurulan fabrika, 150 bin tonluk üretim kapasitesi ile alanında Avrupa'nın ikinci büyük fabrikası konumunda. Türkiye'de 40 fabrikaya ürün gönderen firma, Çin'e de ihracat yapmayı hedefliyor.
Yunan Monottes ile 13 yıllık geçmişleri olduğunu belirten Eastchem Kimyasal Endüstri İmalat Ticaret ve Sanayi AŞ Genel Müdürü Aslan Salman, Türkiye'den ve çevre ülkelerden giderek artan talebe yanıt veremedikleri için yeni fabrika kurduklarını söyledi.
Beyaz köpüğün beyaz eşya, ambalaj, yalıtım, elektronik eşya, dekorasyon, oyuncak sektörlerinde kullanıldığını kaydeden Salman, Monottes'in ürünlerini Türkiye'de satmaya başladıklarında, Atina'daki fabrikalarının 20 bin ton kapasiteyle çalıştığını söyledi.
SATIŞLAR 2,5 KAT ARTTI
Sürekli genişleyen talep sonucu kapasitelerini daha sonra 70 bin tona çıkardıkları halde talepleri karşılamakta yetersiz kaldıklarını ifade eden Salman, "2001 krizinde kimileri 'kriz var' diye yatarken biz de 'Kriz var, daha çok çalışmalıyız' dedik. Pazar yüzde 30 küçülürken satışlarımızı 2.5 kat artırdık. Öyle bir noktaya geldik ki siparişlerin artmaması için dua etmeye başladım. Müşteriden 150 TIR sipariş gelirken, biz Atina'dan 38 TIR mal alabiliyorduk. Artık büyümemiz gerektiğini düşünerek 2004 yılında Türkiye'de fabrika kurma kararı aldık" diye konuştu.
Türkiye'de strafor kullanımının 2001 yılı hariç son 10 yılda yüzde 12 ile yüzde 30 arasında arttığını dile getiren Salman, 70 bin ton yıllık tüketime ulaşan Türkiye pazarının Yunan firmayı yatırıma ittiğini söyledi. Aile şirketi olan firmanın kökeninin Ayvalık'a dayandığını belirten Salman, firmanın Türkiye üzerinden büyüme çabasını şu sözlerle aktardı:
"Onlar da bizim gibi bir koyundan üç post alma felsefesiyle Atina'daki fabrikalarını büyütmeye çalıştılar. Türkiye çevre ülkelere açılmak için iyi bir tercih. Buradan İran, Suriye, Rusya, Ukrayna, İsrail, Ürdün gibi hızlı büyüyen ülkelere ürün satmayı hedefliyoruz.”
ÜRETİM KAPASİTESİ 150 BİN TON
Monottes firmasının yatırım için başlangıçta Mısır, Romanya ve Ukrayna gibi ülkeler üzerinde durduğunu ancak onları Türkiye'de yatırım yapmaya ikna ettiklerini belirterek "Onları Atatürk yöntemiyle 'Ya olacak ya olacak' diyerek ikna ettik. 354 günde faaliyete geçirdiğimiz fabrikamız ile petrokimya sektöründe belki de en hızlı yatırımı yaptık" dedi.
Toplam 40 dönümlük alanda 15 farklı binadan oluşan tesislerinde 9 Ekim 2007'de üretime başladıklarını açıklayan Salman, yıllık üretim kapasitesinin 150 bin ton olduğunu vurguladı. Salman, "Kapasitemiz, Türkiye ihtiyacının iki katı. Avrupa'nın ikinci büyük tesisiyiz. Türkiye'de sektör liderliğine devam edip geri kalan bölümü de ihraç etmek istiyoruz. Kısa süre önce İran'a ürün gönderdik. Şimdi hedefimizde Türk sanayicisinin en çok korktuğu Çin'e ihracat var. Kalite ve fiyat yönünden Çin'le rekabet edebileceğimize inanıyoruz. Son dönemde Uzakdoğu'dan taşımacılık maliyetinin artması da onların bize mal satmasını zorlaştırıyor" şeklinde konuştu.
Eastchem AŞ Fabrika Müdürü Süleyman Adıyaman ise üretim ve atık giderme açısından fabrikada Avrupa'nın en modern teknolojisini kullandıklarını söyledi.
http://www.alto.org.tr
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.