Tezcan, 400 bin ton kapasiteli Çelik Servis Merkezi ile sektörde fark yaratıyor
Tezcan Galvaniz Direktörü Asiye Ay Çelik ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Tezcan Galvaniz Direktörü Asiye Ay Çelik ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Firmanızın müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler neler?
Tezcan Galvaniz; yapı sektörü, beyaz eşya ve otomotiv sektörünün taleplerini karşılayabilecek kalite soğuk şekillendirmeye ve derin çekme işlemlerine uygun temizlenmiş sıcak sac, soğuk şekillendirmeye uygun galvanize çelikler ve boyalı galvaniz çelikler, soğuk şekillendirmeye uygun soğuk sac üretimlerini yapmaktadır. Var olan yıllık 400 bin ton kapasiteli “Çelik Servis Merkezi” ile galvanizli sac, soğuk sac, sıcak sac, asitli sac, boyalı sac ürünlerini formlayarak son kullanıma hazır halde müşterilerimize sunmaktadır.
Piyasada ÇSM’lerin sayısında önemli bir artış oldu. Bu durum nihai kullanıcılara nasıl yansıdı? Bununla birlikte ÇSM’lere ürün tedarik eden sizin gibi üretici firmalar bu durumdan nasıl etkilendi?
Son yıllarda yassı çelik üretiminin kâr marjının düşmesi ile birlikte üreticiler kendi Çelik Servis Merkezlerini kurarak, müşteriye doğrudan satış yapmayı amaçladılar. Çelik Servis Merkezleri, müşteri kaynaklarının üretimine odaklanmasına, ana iş kolu dışındaki faaliyetler için tesis, makina ve işgücü yatırımından tasarruf etmesine imkân sağlıyor. Bu yönüyle rekabetin arttığı dönemlerde çelik üreticilerinin yapamadığı birçok işlem, çelik servis merkezi aracılığıyla sağlanıyor. Bazı firmalar çelik servis merkezi yatırımı yaparak, bu hizmeti de alanlarına ekliyor. Böylece tüketiciye özel ürün üretilmesine imkân sağlıyor ve çelik sektörünün faaliyetlerini daha ileri noktaya taşımayı amaçlıyorlar.
1
Tıpkı bizim gibi bazı firmaların kendi bünyelerinde çelik servis merkezleri kurma girişimleriyle kapasite, talebin üzerine çıktı. Tezcan olarak kendi bünyemizde kurduğumuz yıllık 400.000 ton kapasiteli “Çelik Servis Merkezi” ile müşterilerimizin taleplerine uygun ebatlandırma ve formlama işlemlerini yapıyoruz.
Tezcan olarak boyalı sac pazarındaki payınız ve hedefleriniz hakkında bizlere neler söyleyebilirsiniz?
2015 yılında asitli yüzey temizleme hattı ile asit ile temizlenmiş sıcak sac satışlarımızda ön planda olduk. Soğuk sac ve boyalı sac üretiminde gerçekleştirdiğimiz yatırımların sonucunda bu ürünlerin satışında da pazar payı artmaya devam ediyor. Bu nedenle çalışmalarımız galvanizli yassı çelik ve yine galvaniz üzerine boyalı yassı çelik üzerine yoğunlaştı.
Demir çelik sektöründe karlılığın düşmesinden ve vadelerin uzamasından şikâyet ediliyor. Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz?
Çelik sektörü, yüksek kapasite fazlalığının yarattığı baskı sonucu son iki yıldır zor bir dönemden geçti. Türk Çelik Sektörü üretiminin 2012 yılında 35.9 milyon ton ile zirve yapmasından bu yana sektör temsilcileri, üretimde gerileme eğilimine girdi. 2015 yılında da yaklaşık yüzde 8‘lik bir düşüşle 31 milyon ton üretimle Avrupa’da Almanya’dan sonra 2. ve dünyada ise 9. sıraya geriledi. Artan kapasite ve arz fazlalığı ortamında çelik fiyatları düşüşe geçerken, üretici kuruluşlar keskinleşen rekabet ortamında son derece cüzi kâr marjları ile faaliyetlerini sürdürmeye devam etti. Tüm göstergeler, sektörün uluslararası piyasalardaki rekabet gücünün acilen artırılması ihtiyacına işaret ediyor. Bu nedenle tüm markaların ihracat alanında daha ısrarcı olmaları önem arz ediyor. Türkiye’de demir çelik sektörünün orta vadeli stratejik planda olduğu gibi yüzde 4 büyüyeceğini öngörüyoruz. Yine korumacılık devam edecek ve bu iyi takip edilmesi gereken bir konu olacak.
Soğuk mamulün en çok tüketildiği sektörlerin başında beyaz eşya ve otomotiv sanayi geliyor. Bu sektörlerin ülkemizdeki gelişimi ve genel durumu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
Dünya genelinde toplam ekonomik faaliyetlerin artması ve ülke ekonomilerindeki büyümenin bir yansıması olarak konuta olan ihtiyacın, otomobile olan talebin ve başta beyaz eşya olmak üzere diğer demir çelik ürünleri talebinin her geçen gün büyük bir hızla artması, toplam çelik üretimini de artırıyor.
2016 yılını geride bırakmak üzereyiz. Firma olarak nasıl bir yıl geçirdiniz? Hedeflerinize ulaşabildiniz mi? 2017 yılı için öngörüleriniz neler?
2016 yılı, markamız için yeni yatırımların ve girişimlerin yılı oldu diyebilirim. Bu seneyi yılsonunda piyasaya sürmeye hazırlandığımız yeni ürünümüzün hazırlıkları ve heyecanı ile geçirdik. Yeni yatırımlarımızla birlikte bu kapasitemizi yılsonuna kadar arttırmayı hedefliyoruz. 2017 yılında yapı sektöründeki gücümüzü beyaz eşya ve otomotiv sektöründe de göstererek yeni ürünümüz ve üretim kapasitemiz ile birlikte artış elde etmeyi hedefliyoruz.
Kısa ve uzun vade de hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleriniz neler?
2016 yılında Türkiye’yi yeni bir ürünle tanıştırmak için önemli yatırımlar yaptık. Kasım ayı itibariyle hâlihazırda yurt dışında üretilen yeni bir teknolojinin Türkiye’de ilk üreticisi olduk. Patenti Amerika menşeli bir uluslararası firmaya ait olan GALVALUME ürününün lisansını aldık. Üretimine başlayacağımız GALVALUME yurt dışında yapısal uygulamalarda, havalandırma sistemlerinde, beyaz eşya sektöründe ve farklı birçok sektörde tercih ediliyor. Kaplamasında içerdiği yüzde 55 alüminyum ile yüksek korozyon direncine sahip ve daha ekonomik olan galvalume’yi ülkemizde de kullanımı yüksek bir malzeme haline getirmek hedefindeyiz. Uzun yıllar kendini korozyona karşı koruyan GALVALUME, neredeyse paslanmaz çelik kalitesine sahip bir ürün ve bu ürünün ekonomimize büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Gururla söylüyorum ki bu alanda Türkiye’deki ilk üretici Tezcan olacak. Daima yenilikleri takip eden bir markayız.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.