TİAD, Türk makina sektörünün daima yanındadır
TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aydoğdu ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aydoğdu ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
“Makina imalat sanayi bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’nin sanayileşmesinin de itici gücü”
Bizlere TİAD’ın kuruluş amaçları ve bugünlere gelişi hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD), 1992 yılında kuruldu. TİAD, imalat sanayisinin temel üretim araçlarından olan takım tezgahlarının, tamamlayıcı ekipman ve takımlarının ithalatı, ihracatı, imalatı alanında faaliyet gösteren sanayici ve işadamlarını bir araya getiriyor. Bunun yanında sektörün mesleki ilkelerini oluşturup uygulanmasını sağlamak, üyelerini yurt içinde ve yurt dışında ilgili platformlarda en iyi şekilde temsil etmek amacıyla kurulmuş bir meslek örgütü. Türkiye makina sanayinin önemli üst örgütlerinden olan TİAD, eğitim konusunda yaptığı çalışmalarla dikkat çeken ve sektörün sıkıntılarını çözmek için de somut çalışmalar yapan bir örgüt. Bu doğrultuda her geçen gün büyümeye devam ediyor. Ülke ve üyeleri yararına faaliyetlerde de bulunan derneğimiz, 2000 yılı itibariyle Avrupa Takım Tezgahları, Takım ve Aksesuarları Ticari Birliği’ne (CELIMO) üye oldu. Ülkemiz ihracatçıları için birinci derecede önemli bir pazar olan CELIMO, toplam sermayesi 10 milyar Euro’yu geçen 1.200 adet takım tezgahı distribütörü firmayı temsil ediyor. Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TİAD) bünyesinde yer alan TİAD Akademi ve TİAD Mesleki Test Merkezi ile beraber sektör profesyonellerinin gelişimini sağlıyoruz.
TİAD olarak Türk sanayisine yön veren önemli firmaları bünyenizde bulunduruyorsunuz… Bizlere kısaca üyelerinizden, Türk sanayisi ve makina sektöründeki konumlarından bahseder misiniz?
Makina sektörü, tetikleyici güce sahip lokomotif bir sektör. Yarattığı katma değer, teknoloji üretimini zorunlu kılması, geniş bir yan sanayi ağı oluşturması, yatırım maliyetlerini düşürmesi, nitelikli personele yönelik istihdam alanı oluşturması, dışa bağımlılığı ve dış ticaret açığını azaltmasının yanı sıra pek çok sektöre girdi sağlıyor.Ülkelerin gelişme sürecinde, makina imalat sanayinin imalat sanayi içerisindeki önemi giderek artıyor. Makina imalat sanayi, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’nin sanayileşmesinin de itici gücü ve gelecekte de gelişiminin temel taşı olacaktır diyebilirim. Özelikle üretimin olmazsa olmazı olan takım tezgahlarının gelişimi, diğer sektörleri de doğrudan etkiliyor. Sanayide imal edilen her ürün ya bir takım tezgahı ya da yine bir takım tezgahı ile imal edilmiş bir makina ya da kalıp vasıtası ile üretiliyor. Bu açıdan takım tezgahı satışlarındaki ivmeler ülke ekonomisi hakkında da çeşitli fikirler veriyor. Satışların artması üretimin arttığını gösterdiğinden ülke ekonomisinde de olumlu bir gelişmeye işaret ediyor.
Takım Tezgahları; küçücük bir makina parçasının üretiminden otomotiv sanayinde, savunma ve havacılık sektörlerinde kullanılan olmazsa olmaz makinalar… Bizlere kısaca takım tezgahlarının önemi, Türkiye’deki tezgah satış rakamları ve kullanım alanları hakkında bilgi verir misiniz?
Takım tezgahları sektörü gelişmiş ülkelerin sanayilerinin önceliklerinden biri olarak kabul edilir. Takım tezgahları ve ekipmanları sektörünün öneminin kavranması adına en başta otomotiv, savunma ve havacılık, uzay, gemi inşa, kalıp, tarım aletleri, tekstil makinaları, gıda üretim makinalarının; ya takım tezgahlarıyla ya da takım tezgahlarıyla üretilmiş bir makina tarafından üretilmekte olduğunu belirtmek isterim. Takım tezgahı üretimi dünyada 5 ülkenin tekelinde; Almanya, İtalya, Japonya, ABD ve biraz da Güney Kore ve Tayvan. Takım tezgahlarına makina yapan makinaler diyoruz. Ne üretecekseniz onun makinasi takım tezgahları ile üretiliyor. Tekstil makinasini de uçak üretecekseniz o makinayi de takım tezgahlarında üretiyorsunuz. Almanya ve Japonya otomobil devi olmalarını, ABD ise savunma sanayisinde bu denli ilerlemesini, makina sektörünün temeli niteliğindeki takım tezgahları imalat yapısının çok sağlam olmasına borçludur.
Tezgah ithal eden firmaların pazarlama çalışmalarındaki en büyük yardımcısı fuarlar… Özellikle MAKTEK adıyla TÜYAP Fuarcılık tarafından İstanbul ve İzmir’de düzenlenen fuarlar sektöre değer katıyor. Bizlere MAKTEK Fuarları hakkındaki düşüncelerinizden bahseder misiniz?
TİAD, temsil ettiği “Makina üreten makinaların sektörü”nü daha iyi bir noktaya taşımak için ihtisas fuarlarına bilhassa önem veriyor. Dünya çapında markalaşan ve 2012 yılından bu yana düzenlenmekte olan MAKTEK Avrasya Fuarı’na, bu yıl MAKTEK İzmir’i de ekledik. MAKTEK büyük bir öneme sahip. Uzun zamandır İzmir’de bu denli kapsamlı bir fuar organize etmek istiyorduk. TÜYAP ile oturup konuştuk ve anlaştık. Bu fuar sadece İzmir için değil, çevre iller ve ülkeler için de büyük potansiyel arz ediyor. MAKTEK İzmir’i gerçekleştirmek için çok önemli sebeplerimiz var. Ege bölgesinde otomotiv tedarik sanayii, savunma ve havacılık, kalıp sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar; Türkiye’nin yüzde 16’sını oluşturuyor. Tarım aletleri ve mermer makinaları üretimi konusunda da başarılı olan Ege bölgesi, Türkiye’nin kritik sektörlerinin üretim üssü konumundadır. Tüm bunlara rağmen bölge, uzun zaman kaliteli bir makina üretim teknoloji fuarından mahrum kaldı. Atıl bırakılmış Ege sanayisi için kendini dünyaya kanıtlamış olan MAKTEK’ten daha iyi bir marka olamazdı. Bilmenizi isteriz ki MAKTEK İzmir Fuarı birdenbire ortaya çıkmadı. TİAD yönetimleri olarak bu konu dernek bünyesinde çok tartışıldı. İlk olarak üyelerimize danıştık ve bölgenin durumu ile ilgili çeşitli fizibilite çalışmaları gerçekleştirdik. Üyelerimizin istekli oluşu bizleri de cesaretlendirdi. Bu doğrultuda, TİAD üyeleri fuarda 8 bin m2’lik katılımla gücümüze güç kattı. Gururla belirtebiliriz ki katılımcıların yüzde 50’si TİAD üyelerinden oluşmaktadır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.