Tosyalı,Yurtdışındaki en büyük Türk yatırımı yapıyor
Osmaniye ve İskenderun’da milyar dolarlık demir-çelik yatırımlarına imza atan holding, Cezayir’de de fabrika kuruyor.
Osmaniye ve İskenderun’da milyar dolarlık demir-çelik yatırımlarına imza atan holding, Cezayir’de de fabrika kuruyor.
Osmaniye ve İskenderun’da milyar dolarlık demir-çelik yatırımlarına imza atan Toysalı Holding, Cezayir’de de fabrika kuruyor. Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Bu ülkede inşaat demiri üretmek üzere 500 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz” diyor...
TOSYALI Holding, Türkiye’nin en büyük gruplarından. Ancak bu büyümeyi sessiz sedasız gerçekleştirdiği için olsa gerek kamuoyunca yeterince tanınmıyor. Kilisli Tosyalı ailesinin kurduğu İskenderun merkezli holding, demir-çelik sektörünün birçok alanında varlık gösteriyor. Yassı çelikten sıvı çeliğe, inşaat demirinden çelik boruya birçok ürünü İskenderun ve Osmaniye’deki tesislerinde üretiyor. Holding bünyesindeki 8 şirkette 4 bin kişi çalışıyor. Grubun bu yılki ciro beklentisi 2 milyar dolar...
Tosyalı Holding’in temelini 52 yıl önce Şerif Tosyalı atmış. Şimdi holdingin kaptan köşkünde onun büyük oğlu Fuat Tosyalı oturuyor. Fuat Tosyalı’nın en büyük hobisi çalışmak ve yatırım yapmak. Osmaniye’deki tesisler için 2008’de 1 milyar dolarlık yatırım yapılmış. Bu yıl aynı tesiste 500 milyon dolarlık daha yatırıma başlandı. İskenderun’daki tesislere ise yaklaşık 1 milyar dolarlık yapısal çelik ve ray yatırımı planlanılıyor.
Farklı sektörlere sıcak bakmayan, kendi alanındaki fırsatları kovalayan Tosyalı Holding, şimdilerde gözünü Cezayir’e dikmiş durumda. Bu ülkede inşaat demiri üretmeye hazırlanıyor. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ile yeni yatırım planlarını konuştuk...
İlk yurtdışı yatırımınızı Cezayir’de yapacağınızı duyduk...
Evet, Cezayir’de yuvarlak inşaat demiri üreteceğiz. Tesisimizin 1 milyon 250 bin ton yıllık kapasitesi olacak. 500 milyon dolarlık bir yatırım. Türkiye’nin yurtdışındaki en büyük demir-çelik yatırımı olacak. Halen Cezayir’e ihracat yapıyoruz. Son olarak Cezayir Gaz İdaresi’nin büyük bir çelik boru ihalesini aldık. Yaklaşık 100 bin tonluk bir ihale. 100 milyon euro’ya yakın bir iş...
Neden Cezayir?
Orada kuracağımız tesislerde hammadde olarak hurda kullanacağız. Cezayir, inşaat demiri tüketiminde büyük bir pazar. Türkiye’yle serbest ticaret anlaşması olmadığı için gümrüksüz demir satamıyoruz. Oysa orada tüketim ciddi oranda artıyor. Dolayısıyla asıl hedefimiz Cezayir’in iç pazarı.
Yatırım ne aşamada?
Fiilen eylül ayında başladık. Yoğun bir şekilde devam ediyor. 2012’nin ağustos-eylül aylarında tesisimizi devreye alacağız. Aslında bu rekor bir süre olacak. Bu tip tesisler üç yıldan önce devreye alınamıyor. Osmaniye’deki yatırımımızı da dünyadaki krize rağmen 19 ayda tamamlayıp yassı çelik üretmeye başlamıştık.
Bu hız nereden geliyor? Yoksa inşaatı da mı kendiniz yapıyorsunuz?
Hayatımız yatırımın başında geçiyor. Güçlü bir proje grubumuz var. Türkiye’deki en kaliteli çelik ekibi bizde. Onların da hayatı yatırımların başında geçiyor.
Peki ufukta yeni bir yatırım var mı?
Türkiye’nin ikinci büyük çelik yatırımına başlıyoruz. Osmaniye’den de büyük olacak. İskenderun’da yapısal çelik ve ray üreteceğiz. Altyapı çalışmaları tamamlandı. Önünde limanı olacak. 2 milyon ton kapasiteli yeni bir yatırım. Tutar olarak milyar doları geçer.
Bu yatırım tamamlandığında çelikte Türkiye’nin en büyüğü siz mi olacaksınız?
Aslında demir-çelik sektöründe hem yassı hem yapısal taraftaki bütün segmentlerde yer olmak istiyoruz. Boruda zaten açık ara iki yıldır sektör lideriyiz. İstanbul Sanayi Odası’nın en büyük 500 sanayi kuruluşu sıralamasında 2010’da 28’inci sıraya yerleştik. 2011’de bugünkü performansımızla çok daha iyi yerlerde olacağız. Boruda açık ara lideriz ama dünyada bir seferde yapılan en büyük boru yatırımına da başladık. İlk üretim geçtiğimiz günlerde başladı. Önümüzdeki yıl mayıs-haziran aylarında yatırımı tamamlayıp, Türkiye’ye ithal giren bütün boruları üretmek istiyoruz. Mekanik borular, yüksek teknoloji boruları, yüksek basınç boruları... Bu yatırımla birlikte tamamı Türkiye’de üretilebilecek.
İthalatı önlerken ihracatı da artırabilecek misiniz?
Tosyalı Holding’in ihracatı 500 milyon doları buldu. Ortadoğu ve Afrika pazarlarında hızlı gidiyoruz. Hedefimiz 3-4 yıl içinde 1 milyar dolarlık ihracata ulaşmak.
Hem yatırım hem de ihracat için milyar dolarlardan söz ediyorsunuz. Sanki çok basitmiş gibi...
(Gülerek) Büyük işler yapıyorsanız büyük rakamlarla konuşmalısınız. Biz pazar odaklı değil hedef odaklıyız. Hedeflerimizi koyar ve ona doğru yürürüz. Başkalarının ne yaptığı bizi ilgilendirmez.
Başka sektörlerde de fırsat araştırıyor musunuz?
Biz işimizle yaşıyor ve yaşayacağımız işe bakıyoruz. Sağda solda herkesin akın ettiği moda sektörler var. Ama hiçbirine dönüp bakmadık. İşimizin dışında bir işe bakmadık. Doğal olarak işimizle ilgili fırsatlar bize kalıyor.
O zaman enerjiye de moda olsun diye girmiyorsunuz?
Enerjide Türkiye’deki ana müşterilerden biriyiz. Aylık ortalama 200 megavat tüketimimiz var. Yatırımlarımız tamamlandığında, üç yıl sonra bu 500 megavat olacak. Hurdadan sonra ikinci büyük giderimiz enerji. Enerjiye yapacağımız yatırımın en büyük müşterisi yine biz olacağız.
Peki bu yatırım ne aşamada?
Enerji ticaretine başladık. Üretim tarafında ise bir karar verme noktasındayız. Ya kömüre ya da gaza dayalı üretim yapacağız. Termik santrali tercih edersek yerli kömür kullanmak istiyoruz. Hedefimiz 1.000 megavatla bu sektörde önemli bir yere gelmek.
İlkokuldan beri çalışıyor
Fuat Tosyalı, 1961 İskenderun doğumlu. İlk, orta ve lise eğitimini İskenderun’da tamamlamış. İş hayatına ise ilkokul çağlarında, babası Şerif Tosyalı’nın kurduğu, soba borusu üreten Tosyalı Ticaret’te başlamış. O gün bugündür de çalışıyor. Çalışmayı o kadar seviyor ki artık hobisi olmuş. Bu çalışma aşkını şimdilerde çocuklarına da aşılıyormuş.
Oğlu Şerif, eğitimini tamamlamış ve dış ticaret departmanında çalışmaya başlamış. Kızı Şeyda ise yeni avukat olmuş. O da grubun hukuk işlerine destek veriyor. Fuat Tosyalı, “Çocuklar işin içinde olduğu için işin gelişimini, alınan kararların etki ve tepkilerini görüyor. Bu da onlar için bir yaşam şekli oluyor” diyor.
Demir-çeliğe vergi desteği geliyor
Türkiye’de son yıllarda demir-çelik sektöründe ciddi yatırımlar yapılıyor. Ancak bu sektör, Avrupa Birliği’yle yapılan anlaşmalar gereği hiçbir destekten yararlanamıyor. Ancak AB, yeni bir düzenlemeyle desteğin önünü açmaya hazırlanıyor. Nitekim bu gelişme üzerine harekete geçen Ekonomi Bakanlığı da demir-çelik sektörünü dışarıda destekleme kararı aldı. Bu destek modeline göre sanayici, yurtdışından topladığı demir cevherini kurulacak Türk özel ekonomi bölgelerinde işlerse Türkiye’de üretmiş gibi olacak, böylece vergi teşvikine hak kazanacak.
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’nın bu konudaki değerlendirmesi şöyle: “Demir-çelik sektörüne hem Avrupa’da hem de Türkiye’de desteğin önünün açılması olumlu bir gelişme. Bu sektör mutlaka desteklenmeli. Biz büyük bir yassı çelik yatırımı yaptık. Dünya rekabetinde böylesi bir yatırımın korumasız yapılması mümkün değil. Üzerimizde vergi ve fonlardan kaynaklanan yükler var. Bu yüklerden kurtulsak bile yeter. Bu sektöre verilen destekler ülkeye istihdam ve döviz olarak döner.”
Tosyalı şirketleri
Tosyalı Holding
Tosçelik Profil ve Saç Endüstrisi
Tosyalı Demir Çelik Sanayi
Tosçelik Granül Sanayi
Tosyalı Metal Ticaret
Tosyalı Dış Ticaret
Tosyalı Denizcilik ve Liman İşletmesi
Tosyalı Iron&Steal Algeria
Para dergisi
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.