Tuğçelik Alüminyum, sektördeki yükselişini sürdürüyor
Tuğçelik Alüminyum ve Metal Mamulleri San. Ve Tic. Ltd. Şti. Fabrika Müdürü Agâh Sert ile yapmış oldukları çalışmalar hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik. Edinmiş olduğumuz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz
Agâh Bey, sorularımıza geçmeden önce kısa firmanızdan bahseder misiniz?
Tuğçelik Alüminyum ve Metal Mamulleri San. Ve Tic. Ltd. Şti. 2004 yılında üretime başlamış genç bir firma. 6 yıl içersinde sektör içersinde yaptığı doğru yatırım ve müşteri politikaları ile büyük bir gelişim göstererek, bugün Türkiye’deki Alüminyum sektörü içerisinde öncü firmalardan biri olmaya aday bir firma haline geldi. Önümüzdeki zaman içerisinde firmamız sektörün en iyileri arasına girmek ve müşterilerine gerekli hizmetleri vermek ve müşteri memnuniyetini sağlamak için başta Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Nergiz ve bütün firma çalışanları ile bir ekip halinde bütün hızı ile çalışmaya devam edecektir.
2010 yılının son çeyreğine girmiş bulunuyoruz. Geride kalan üççeyreklik dönem firmanız açısından nasıl geçti, yılın son çeyreğinden neler bekliyorsunuz?
Üççeyrekte ciro ve üretim anlamında bir artış sağlamış bulunuyoruz. Son çeyrekte de bunun devam edeceğini öngörüyoruz.
Türkiye’de basınçlı alüminyum döküm sektörü ne durumda? Ürün kalitesi olarak gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek konumda mıyız?
Sektörün durumunun birkaç firma dışında çok iyi olduğunu düşünmüyorum. Türkiye’de Basınçlı Alüminyum Döküm sektörü son 10 sene içersinde atölyelerden fabrikalara dönüşmeye başlamıştır. Özellikle müşterilerimizin son 20 yıl içersinde maliyet ile birlikte kaliteyi ön plana çıkarmaları yatırımın değil bilgi ve teknolojinin gelişmekte en önemli faktör olduğunu bize göstermiştir
Firmalar ne kadar iyi ekipman yatırımı yaparsa yapsın; bu ekipmanların işlevini sağlayacak aracının İNSAN olduğu düşünüldüğünde, bu yanıtı vermek zorunda kalıyorum. Bu problem sadece fabrikalarda değil bize destek olan başta kalıp sektörü olmak üzere birçok yan sanayimizde mevcut problem ve bu gün için kısa vade de aşılması zor gibi gözüküyor. Çünkü eğitim kurumları ve bu eğitim kurumlarını yönetenler bu konuda hiçbir çalışma yapmadıklarını gözlemliyorum. Elemanlar diplomalarını aldıktan sonra bu sektörü firma içersinde öğrenmektedirler. Ayrıca çoğununda yabancı dil problemi olunca öğrenme sadece duymaya ve deneme yanılma ile sınırlı kalmaktadır.
Bu sektörde mühendisliğiniz ve araştırmacılığınız ile teknik rekabeti planlamanız ve satın almanız ile mali rekabeti sağlarsınız kalite rekabetini firmanızda oluşturacağınız kültür sağlayacaktır. Çünkü kalite firmanın en üst yöneticisinden başlar ve son kullanıcı müşteride biter. Çalışan kalitesini yani iyi ekibi yakalayan firmalar Avrupa firmalarının kalitesini geçmiş durumdalar ki bugün için Avrupa ülkeleri ile baş edebilmeye çalışıyoruz. Önümüzde Slovenya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti gibi rakip ülkeler var ve birçok Avrupa firması bu ülkelere yatırım yapmaktadır. Türkiye’de bu sektör yöneticileri Teknik alt yapıyı çözdükleri takdirde ben şahsen Türk firmalarının birçok Avrupa firmalarını geride bırakacağını düşünüyorum.
Hizmet verdiğiniz sanayiciler ürün kalitesine dikkat ediyor mu? Bu konuda yeterli testler ve analizler yapılıyor mu?
Bir önceki sorunuzda da belirttiğim gibi artık firmalar tekliflerinde fiyatları ile değil kaliteleri ile değerlendirilmektedir. Biz bu teklifleri vermeden birçok ekip firmalarımızı kalite açısından yeterli bulduktan sonra bizlerden teklif istemektedir. Kalite bana göre bir düşünce tarzıdır ve bu sadece bir birim tarafından oluşturulmaz. Kalite bir şirket kültürüdür. Biz vizyon olarak sadece müşterilerimizin istediği testleri değil, müşterilerin kendi içersindeki bazı testleri de firma içersinde yapmış olduğu testleri de bünyemizde oluşturma başladık. Bu bize uzun vade de bilgi birikimi sağlayacak ve daha değişik sektörlere hizmet vermemiz için yol açacaktır.
Son dönemlerde otomotiv sektöründe ve makina sektöründe bir hareketlilik yaşanmaya başladı. Bu hareketlilik sürer mi? Sizin sektörünüz bu durumdan ne yönde etkilenir?
Evet, özellik ile son birkaç aydır gerek yabancı gerek yerli ana sanayiler siparişlerinde ve teklif adetlerinde bir artış gözlenmekte, bu devam eder mi? Buna cevap vermek çok zor ama önümüzdeki senenin bu seneye göre biraz daha iyi olabileceğini düşünmekteyim ama biz krizlere alışık bir ülkeyiz. Kazanırken gerekli tedbirleri almaz isek, kriz zamanı tedbir almanın bana göre hiçbir ehemmiyeti yoktur.
Son olarak kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız?
Önümüzdeki 4-5 aylık dönemde elimizdeki projeleri devreye almayı planlıyoruz. Tuğçelik 2009 yılında başlayan krizi bir fırsat olarak kullanmış ve kendisine iyi bir çalışma ekibi oluşturmuştur. Firmamızda çalışan bütün yönetim kadrosu en az bir yabancı dil bilmekte ve minimum 5 senelik yöneticilik tecrübesine sahiptir. Uzun vadede hedefimiz; firmamızın geleceğini oluşturacak yeni yeni elemanları sektöre kazandırmak, ayrıca üretim olarak sadece döküm değil bu prosesi takip edecek diğer prosesleri de firma içersinde oluşturup, son müşteriye hizmet verecek bir Tuğçelik oluşturmak.
Tüm müşterilerimizi ve dostlarımızı ANKİROS Fuarında Standımıza H5 C 3 Bekliyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.