Türk boya sektörü, Avrupa sıralamasında 5. sıraya oturdu
Türk boya sanayi son yıllarda önemli bir gelişim grafiği yakalayarak ciro bazında Avrupa sıralamasında İspanyayı geride bırakarak 5. Sıraya oturdu.
Türk boya sanayi son yıllarda önemli bir gelişim grafiği yakalayarak ciro bazında Avrupa sıralamasında İspanyayı geride bırakarak 5. Sıraya oturdu.
Yaklaşık 3 milyar doları aşan bir ekonomik ve ticari güce sahip olan Türk boya sanayi dünya pazarından %2 pay alıyor. BOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Faik Bitlis BOSAD’ın kuruluş amaçlarından tutun da Türk Boya Sanayisinin geleceğine, Türk Boya sanayisinin ekonomiye olan katkılarına kadar pek çok önemli bilgiyi sizler için aktardı.
BOSAD hakkında bilgi alabilir miyiz? BOSAD’ın kuruluş amacı ve bu günlere gelişi hakkında bizlere neler söyleyebilirsiniz?
Bosad, boya ve boya hammaddeleri sektörümüzün Türkiye’deki tek sektörel ve mesleki alandaki temsilcisidir. Bosad 2003 yılındaki kuruluş sürecine 9 üye ile başlamış ve bugün 100’e yakın üyesiyle yüksek temsil gücünü bünyesinde barındıran Meslek Örgütü olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Bosad’ın temel amacı boya ve hammaddeleri sektörümüzün gelişimine her alanda katkı sağlayarak, sektörümüzü bölgesel bir üretim ve ihracat gücüne kavuşturmaktır. Aynı zamanda sektörümüzün çevre ve insan sağlığına duyarlı bir üretim yapısı içinde teknolojisini geliştirerek rekabetçi bir sektör gücü olmasına katkıda bulunmak amaçları arasındadır.
Sektörde faaliyet gösteren firmaların BOSAD çatısı altında olmaları onlara ne gibi avantajlar sağlıyor?
Bosad, boya ve hammaddeleri sanayi kuruluşlarımızın ulusal ve uluslararası alandaki temsil gücünü üst düzeyde sağlamaktadır. Sektör üyelerimizin başta temel sorunlarına olmak üzere her alandaki sorunlarına çözüm üretmeyi hedeflemektedir.
Türk boya sektörünün gelişimi ve uluslararası pazardaki yerini güçlendirebilmesini sağlamak için neler yapıyorsunuz?
Bosad, boya ve hammaddeleri sektörümüzün gelişimine yönelik olarak başta temsil gücü olmak üzere, sektörümüzün ekonomik ve teknik alanlardaki sorunların çözülmesine ve ilgili çerçevede çeşitli alanlarda projeler oluşturmasına sektörel katkı sağlamaktadır.
Türk boya sektörü, ciro bazında Avrupa sıralamasında İspanya’yı geride bırakarak 5. sıraya oturdu. Bu başarıyı nasıl yakaladık? Sizce ilerleyen dönemlerde Türkiye bu başarısını sürdürebilecek mi?
Bu alandaki temel başarı genel kimya sanayimiz içinde önemli bir üretim ve yatırım gücünü barındıran boya sektörümüzün işletme yapısında görülen gelişmelere bağlıdır. Bugün sektörümüz üretim teknolojisi, ürün kalitesi ve yönetim sistemleri açısından Avrupa ülkeleri ile rahatlıkla rekabet edebilecek güçtedir. Bu başarının diğer bir ayağı ise son 10 yılda 30 milyon dolarlık ihracatını, 1 milyar doların üstüne çıkarmasıdır. Sektörümüz rekabetçi yapısıyla da bu başarısını ilerleyen dönemlerde de sürdürecektir.
Üretim kapasitesi açısından son dönemde sektörümüzün inşaat boyaları grubu yanında sanayi boyaları grubunda da çok önemli gelişimi, bu başarıların altyapısını oluşturmaktadır.
Endüstriyel boya üretiminde geldiğimiz nokta, yakaladığımız ürün kalitesi ve satış rakamları hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Türk boya sanayi bugün iç piyasası ve ihracatı dahil 3 milyar doları aşan bir büyüklüğe sahiptir. İç piyasada tüketim 2013 yılı içinde 850 bin tona ulaşmış ve değer olarak 2 milyar doları aşmıştır. Bu tüketimin miktar olarak yaklaşık %60 ını inşaat boyaları oluştururken, kalan %40 lık böiümünü ise sanayi boyaları oluşturmaktadır. Değeri açısından ise %60 ını sanayi boyaları, % 40 ını inşaat boyaları teşkil etmektedir. Boya sanayimizin, sanayi boyaları grubu yaklaşık 20 alt sektöre yönelik ürün geliştirmekte ve ikmal etmektedir.
Endüstriyel alanda boya tüketimi daha çok hangi sektörlerde yoğunlaşıyor?
Oto boyaları, metal sanayi boyaları, ahşap ve mobilya boyaları, deniz boyaları ve toz boya grubunda yoğunlaşmaktadır.
Boya sektöründe yaşanan sorunlar, doğru bilinen yanlışlar ve sorunlarla ilgili çözüm önerileriniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Ana kimya sektörü içinde uzun yıllardır bir alt üretim alanı olan boya ve hammaddeleri sektörü son 10 yıllık dönemde ekonomik ve teknolojik yapısıyla gelişmesini sürdürerek, ana kimya sektörü içinde temel bir alt sektör olarak belirgin bir başarıyı yakalamıştır.
Bu başarı sistemi içinde başta ana kimya sektörümüz olmak üzere yaşanan temel sorunlar, genel sanayi sektörümüzle bağlantılıdır. Bu temel sorunların başında sektörün temel girdilerinde dışa bağımlılık, işletme ölçeğinin yeterli düzeyde olmaması, teknolojik olarak ölçek ekonomisinde ve buna bağlı Ar-Ge konusundaki yetersizlikler yanında ulusal ve uluslararası regülasyonların getirdiği ağır ek maliyetler gelmektedir.
Genel sanayi içinde yaşanan; altyapı, temel girdi, enerji ve çevreyle bağlantılı da ülke sanayinin yaşadığı sorunlardan boya sanayimiz pay almaktadır. İlgili kapsamda kayıt dışılığın hala devamı, mesleki standartların tam uygulanamaması ve denetim eksikliği de sorunların başında yer almaktadır.
Bütün bu makro ve mikro alanlardaki sorunlara yönelik çözüm önerilerimizi Bosad bünyesinde oluşturduğumuz teknik çalışma grupları vasıtasıyla oluşturup, çözüm getirmeyi hedefliyoruz. Bu alanda da önemli bir başarı yakaladığımızı görmekteyiz.
Son olarak Türk boya sanayisinin geleceği ve dünya piyasalarındaki yeri hakkında neler düşünüyorsunuz?
Boya ve hammaddeleri sanayimiz bugün ulaştığı sektörel büyüklük ile dünya pazarından yaklaşık %2 pay almaktadır. Bu önemli gelişim son dönemin sektörel alandaki dinamik yapıya da bağlıdır. Önümüzdeki dönemde boya sanayimizin başta Avrupa ülkeleri arasında olmak üzere, üretim ve rekabet gücünü arttırarak önemli bir sektör oyuncusu olacağını beklemekteyiz.
AHMET FAİK BİTLİS KİMDİR?
BOSAD (Boya Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Ahmet Faik BİTLİS, 1962 İstanbul doğumlu olup, lise eğitimini İstanbul Alman Lisesi’nde tamamlamıştır. Boğaziçi Üniversitesi’nden Endüstri Mühendisi olarak mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi İşletme ve İktisadi Enstitüsü’nde İşletme Yüksek Lisans programını bitirmiştir. Son olarak 2004 yılında Harvard Business School’un OPM sertifika programını tamamlamıştır. İş hayatına, halen Polisan Holding A.Ş.’ de yönetim kurulu üyesi olarak üyesi olarak görevini sürdürmektedir. Mayıs 2009 tarihinden itibaren BOSAD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmekte olan Sn. Ahmet Faik Bitlis iki kız çocuğu babasıdır. İngilizce, Almanca ve Fransızca bilmektedir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.