Türkiye 4 kıtada lojistik üssü kuruyor
Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Türkiyenin 2023 hedeflerine ulaşmak için lojistiğin büyük önem kazandığına dikkat çekerek, Üretim tek başına yeterli değildir. dedi.
Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Türkiyenin 2023 hedeflerine ulaşmak için lojistiğin büyük önem kazandığına dikkat çekerek, Üretim tek başına yeterli değildir. dedi.
Ulusal ve uluslararası 150 küresel şirketin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirilen Uluslararası Tedarik Zinciri Zirvesi (ISCSI) 2013’ün açılış konuşmasını yapan Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmak için lojistiğin büyük önem kazandığına dikkat çekerek, “Üretim tek başına yeterli değildir. Lojistik günümüzde pazara giriş stratejilerinin belirlenmesinde, üretim ve ihracat fiyatlarının tespitinde, küresel ticaretteki rekabet savaşının kazanılmasında başlı başına bir politika aracı durumuna gelmiştir” dedi.
Lojistik sektörünün küresel rekabette anahtarı konumuna geldiğini belirten Sever, “2011 yılında başlayan Suriye’deki iç savaş nedeniyle, Suriye transit geçişleri kapanmadan önce bakanlığımız inisiyatifi ile çalışmalar başlatarak Mısır üzerinden Körfez ülkelerine ulaşımı sağlayan Türkiye-Mısır-Körfez Ro-Ro hattını açtık” dedi.
Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri çok net bir şekilde belirlendiğini söyleyen Sever, “Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almak, milli gelirimizi 2 trilyon dolara, kişi başına düşen gelirimizi 25 bin dolara çıkarmak, mal ihracatımızı 500 milyar dolara, hizmet ihracatımızı ise 150 milyar dolara yükseltmek bu hedefler arasında yer almaktadır” şeklinde konuştu.
Sever, bunun için ekonominin tüm paydaşlarının uyum içinde hareket etmesi, üretim, ihracat, ithalat ve özellikle lojistik sektörleri arasındaki koordinasyonun eksiksiz bir şekilde tesis edilmesi gerektiğini ifade etti.
TÜRKİYE 4 KITADA LOJİSTİK ÜSSÜ AÇIYOR
Ekonomi Bakanlığı olarak yurt dışında lojistik merkezleri kurma çalışmaları yürüttüklerini söyleyen Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever şunları söyledi: “Çin, Rusya, ABD, Brezilya ve Sahraaltı Afrika’da lojistik merkezler kurulması amacıyla çalışmalarımız başlattık. Yine Bakanlığımız tarafından, ihracatçılarımıza yeni ihracat güzergâhları oluşturulması yönündeki çalışmalarımız sürdürülmektedir.”
TÜRKİYE ULUSLARARASI MARKALARIN GÖZDESİ OLDU
LODER, Slimstock, DSV, MP Objects, SCM, ORTEC, Finavista, The Fresh Connectin’ın katkılarıyla düzenlenen Uluslararası Tedarik Zinciri Zirvesi’nde uluslararası markaların yöneticileri Türkiye’nin dünya ekonomisi içinde yükselen grafiğine dikkat çektiler. Özellikle İstanbul’un uluslararası ticaretin limanlarından biri olduğunun ifade edildi Zirve’de, global şirketlerin Türkiye’yi üretim ve yatırım üssü olarak gördükleri belirtildi.
Zirvede konuşan Adidas Moda Operasyonları Müdürü Dr. Heiko SCHAEFER, “Küresel politikalarımızı yeniden yapılandırıyoruz. Adidas markasının lojistik politikalarında Türkiye’yi öncelikli ülke olarak gündemimize aldık” dedi.
TÜRKİYE ÖNCELİKLİ PAZARIMIZ
Genel tüketici, ecza ve medikal ürünlerde 178’den fazla ülkede satışları bulunan Jhonson and Jhonson Ortadoğu Genel Müdürü Marcel Van Rossum, büyüme stratejilerinde Türkiye ve Rusya’nın öncelikli ülkeler olduğunu belirtti. Türk hükümetinin sağlık reformlarının tüketicilerin ürünlere daha fazla ulaşmasını sağladığına dikkat çekti.
ZİRVE’NİN İKİNCİSİ YAPILACAK
Zirve’yi destekleyen ve Türkiye’de büyüme stratejileri izleyen Hollandalı uluslar arası şirketlerin yöneticileri ise şunları söylediler:
Slimstock CEO Eric Van Dijk: Türkiye’de lojistiğin önemi yeni ama hızlı bir şekilde kavranıyor. Hollanda’da ileri düzeyde olan lojistik ve tedarik zinciri konusunda deneyimlerimizi paylaşmak için bu zirve fikri ortaya çıktı. Bu zirveyle yabancı katılımcılar, yerli katılımcılar sayesinde Türkiye pazarını yakından görme fırsatı buldular. 2014’te 2.sini gerçekleştireceğiz.
DSV Yönetim Kurulu Üyesi Meinderdjan Botman: Dünyanın hemen her yerinde faaliyet gösteren DSV’nin özellikle Türkiye’deki müşterileri, bizim büyümemizi istiyorlar. Biz bu çerçevede Zirve’yi destekledik ve katıldık. Bu zirveyi önümüzdeki yıl da tekrarlayacağız. Ancak Türkiye’deki şirketlerin Zirve ile yurt dışı bağlantıları kurmalarına yönelik bir konseptte olacak.
ORTEC Adi Karamehmedovic: Zirveyi destekliyoruz, çünkü lojistik hizmeti veren ve alan bir araya getirdi. Bu sayede 20 kadar şirketin lojistik ve tedarik zinciri konusunda iyileştirmeler yapması gerektiğini fark ettik.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.