Cari açığa çare yer üstü madenciliği
İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliğinin (İDDMİB) proje yarışması Metalik Fikirlere başvuru patlaması yaşandı. Geçen yıla göre proje başvurusunda yüzde 33lük artış oldu.
İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliğinin (İDDMİB) proje yarışması Metalik Fikirlere başvuru patlaması yaşandı. Geçen yıla göre proje başvurusunda yüzde 33lük artış oldu.
İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) proje yarışması ‘Metalik Fikirler’e başvuru patlaması yaşandı. Geçen yıla göre proje başvurusunda yüzde 33’lük artış oldu.
İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, “Cari açığın da ekonomik bağımsızlığın da ilacı Ar-Ge, inovasyon, marka ve yeni tasarımlardır” dedi.
Öztiryaki, Türkiye’nin alüminyum, demir ve bakır madenlerinde rezervlerin yeterince kullanılamadığına işaret ederek, “Geri dönüşüm Türkiye için kritik öneme sahip. Yeniden kazanım çok önemli. Biz buna yer üstü madenciliği diyoruz” diye konuştu.
Demir ve demirdışı metaller sektöründe NASA’dan otomotiv devlerine kadar ihracat gerçekleştiren İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) 2. kez düzenlediği ‘Metalik Fikirler’ Ar-Ge Proje Pazarı Yarışması’na geçtiğimiz yıla göre rekor başvuru oldu. Yüzde 33’lük artışla 544 projenin başvurduğu yarışmanın ödül töreni 31 Ekim günü gerçekleşecek.
İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, 2023 hedefine ulaşabilmek için üretimde miktar odaklı değil, Ar-Ge, tasarım ve inovasyon odaklı çalışılması gerektiğine işaret etti. “Üretimde dünyanın ikinci Çin’i olmak değil, Ar-Ge yapan, tasarım yapan, katma değer üreten ülke olmak istiyoruz” diyen Öztiryaki, hedefler doğrultusunda cari açığa da dikkat çekti.
Bir yandan madenciliğe sahip çıkarak bir yandan da yeni fikirleri üretime dönüştürerek sektörün hızla büyümesine ihracatçılar birliği olarak katkı yapmaya çalıştıklarını anlatan Öztiryaki, “Ekonomik bağımsızlığı azaltmanın yolu Ar-Ge ve inovasyondan geçiyor” dedi.
25 milyar dolar ihracat hedefi
Cumhuriyetin 100. Yılı 2023’te sektörün halen binde 98 olan dünya ticaretindeki payının yüzde 2.3 seviyesine yükselmesini hedeflediklerini vurgulayan Öztiryaki, bu dönemde ihracatın 25 milyar dolara ulaşmasını öngördüklerini söyledi. Bu yıl da ihracatın 7 milyar dolar olmasını beklediklerini belirten Öztiryaki, Ar-Ge, inovasyon, marka ve Ur-Ge çalışmalarıyla sektörün hızlı bir büyüme göstereceğine inandığını kaydetti.
Geri kazanım kazandıracak
Sektörleri itibarıyla ihracat yapan firmaların hammadde tedariki için ithalat da yaptıklarını hatırlatan Öztiryaki, Türkiye’nin özelikle demir, alüminyum ve bakır madenleri açısından var olan rezervlerin yeterince kullanılamadığını vurguladı. Geçen yıl düzenlenen yarışmaya katılan Candeniz Uysal’ın ‘Akıllı kart çiplerinin geri kazanımı’ (kredi kartı ve benzeri kartlar) projesine değinen Öztiryaki, “Dolayısıyla geri dönüşüm Türkiye için kritik bir öneme sahip. Biz buna yer üstü madenciliği diyoruz. Madenlerden maksimum yararlanmasını bilmeliyiz” şeklinde konuştu. Öztiryaki yine geçen yılın derece alan yarışmacısı Turgay Kamışlı’nın “Metal ve Cevherlerin atıklarının Değerlendirilmesi ve Enerji Üretilmesi” konulu projesine de bu çerçevede dikkat çekerek, Metalik Fikirler Proje Pazarı’nın araştırmacıların önünde bir ufuk açtığını vurguladı.
Döviz kurunda istikrar önemli
Öztiryaki, bir soru üzerine döviz kurlarının şu anki seviyesinin makul bulduğunu belirterek, “Bizim için önemli olan döviz kurlarının yükselmesi değil, istikrardır. Artan döviz kuru ihracatı olumlu etkiler, ancak unutmamak gerekir ki hammadde ithalatı yapanların girdi maliyetleri de yükselir. Bu nedenle istikrar her şeyden önemlidir” diye konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.