Türkiye, İnşaat Malzemesi ihracatında dünyada ilk üçe koşuyor
İMSAD tarafından düzenlenen II. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesinde Küresel Rekabet ve İhracat konusu tüm yönleriyle masaya yatırıldı.
İMSAD tarafından düzenlenen II. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesinde Küresel Rekabet ve İhracat konusu tüm yönleriyle masaya yatırıldı.
İMSAD tarafından düzenlenen II. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi’nde ‘Küresel Rekabet ve İhracat’ konusu tüm yönleriyle masaya yatırıldı.
İMSAD Başkanı Orhan Turan, zirvede inşaat malzemesi ihracatındaki yeni hedeflerini 2023 yılında 100 milyar dolarla dünyada en fazla inşaat malzemesi ihracatı gerçekleştiren ilk üç ülke arasına girmek olarak açıkladı. Turan, “İnşaat dünyasına artık bir Türk ekolü geliyor. Bu ekolle birlikte Türk İnşaat sektörü önümüzdeki dönemde adından daha fazla söz ettirecek” dedi.
İnşaat sanayisinde ortak vizyon oluşturmak amacıyla sanayicileri, sektör derneklerini ve paydaş kurumları aynı platformda buluşturan İMSAD tarafından düzenlenen II. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi, İstanbul Four Seasons Otel Bosphorus Atik Paşa Salonu’nda yerli ve yabancı birçok üst düzey yöneticinin katılımıyla gerçekleştirildi. Zirvede ‘İnşaat Sanayinin Küresel Rekabet Gücü’, ‘İnşaat Sanayinde Dış Pazarlar ve İhracat’, ‘Sürdürülebilir Gelecek için İnşaat Malzemesi’ ve ‘Rekabet edebilirlik için İnovasyon’ başlıklı oturumlar düzenlendi.
İMSAD Başkanı Orhan Turan açılış konuşmasında, 2007 yılından bu yana 8 çeyrektir küçülme yaşayan inşaat sektörünün 2010’un ikinci çeyreğinde yüzde 15,1 büyümeye ulaşmasının umut verici olduğunu söyledi. Turan, inşaat sektörünün Türk ekonomisine katkısının yüzde 7-8’e yükseleceğini öngördüklerini belirtti.
Turan: Cumhuriyet’in 100. yılı hedefleri yolunda hızla ilerliyoruz
“İlk zirvede Cumhuriyetimizin 100. Yılı 2023’te Türkiye’ye üç tane 100 hediye edeceğimizi açıklamıştık” diyen Turan, bu hedeflerle ilgili olarak bugün gelinen noktayı şöyle değerlendirdi:
“Bu hedeflerimiz; 100 milyar dolar yurtdışı müteahhitlik geliri, 100 milyar dolarlık iç pazar büyüklüğü, 100 milyar dolar inşaat malzemeleri ihracatıydı. Türk müteahhitler, bugün inşaat alanında dünyada Çin'den sonra ikinci sırada geliyor. İç pazar, konut sektöründeki arz-talep patlamasına paralel olarak büyümesini sürdürüyor. 3. hedefimiz yolunda sürdürülebilir bir gelecek için Ar-Ge, inovasyon ve kaliteye önem vererek global pazarları keşfetmeye devam ediyoruz. 2009 yılında dünyada en fazla inşaat malzemesi ihracatı gerçekleştiren sekizinci ülkeyiz. 2023’te dünyada ilk üçe girmeyi hedefliyoruz.”
Türk inşaat malzemesi sanayinin dünyada rekabetçi olabilmek için kaliteyi yaşam biçimi olarak benimseyip “Made in Turkey” imajını güçlendirmesi gerektiğine dikkat çeken İMSAD Başkanı Turan, “İnşaat sektörüne artık Türk ekolü geliyor Türk Müteahhitlerinin yurtdışı projelerinde Türk malı inşaat malzemesi kullanması özendirilmeli.” dedi.
Türk inşaat sektörünün marka bilinirliğini artırmak için, Türk firmalarının yurt dışında firma satın almalarının teşvik edilmesi gerektiğini belirten Turan, inşaat sektörü için potansiyel oluşturan komşu ülkelerde ortak hipermarketler kurulmasını önerdi. Turan sözlerine şöyle devam etti:
“Yakın coğrafyamızda Türk Malı algısını güçlendirecek stratejiler uygulamalıyız. İnşaat malzemeleri sektörü olarak ortak bir reklam ve tanıtım kampanyası gerçekleştirebiliriz. Türk ihraç malları fuarlarının ötesinde, inşaat malzemeleri sektörüne özel spesifik fuarlar düzenleyebiliriz. Yine Dış Ticaret Müsteşarlığımızın önderliğinde yakın coğrafyamızdaki 1. ve 2. kuşak ülkelerden firmaları ülkemize davet ederek, inşaat malzemesi üretici firmalara ziyaretler organize edebiliriz.”
Türkiye’nin üretim açısından ele alındığında ithalata bağlı olmadığı tek sektör olan inşaatın ‘stratejik sektör’ olarak kabul edilmesini talep eden Turan, sektörün ihracat şansının artırılabilmesi için girdi stratejisi oluşturulmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.
Türk inşaat sektörünün toplam istihdamın 10’undan fazlasını sağladığını belirten Turan istihdam sorununu çözecek sektörlerin en başında inşaat sektörünün bulunduğunu ve desteği en başta hak ettiğini açıkladı.
II. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri’nin (İMMİB) özel sponsorluğunda gerçekleştirildi. Zirve’nin platin sponsoru Kalekim, altın sponsoru BASF ve Şekerbank olurken; Baumit, Con-imex, EKY Eczacıbaşı Koramic Yapı Kimyasalları, ODE Yalıtım, Trakya Cam, Yapı-Endüstri Merkezi, Türk Ytong gümüş sponsorlar arasında yer aldı. Zirve, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Türkiye Kalite Derneği (KalDer), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TMMMB), Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), Türkiye İnşaat Sanayisi İşveren Sendikası (İNTES), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından da desteklendi. Ayrıca zirvede İMSAD Dergi iletişim sponsoru, Hürriyet Gazetesi Yaşam Emlak Eki basın sponsoru, Bloomberg HT medya sponsoru, yapı dergisi (yapi.com.tr) medya ortağı olarak yer aldı.
İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği
Kurulduğu 1984 yılından bu yana faaliyetini sürdüren İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, 2006 yılında yeniden yapılandı. Bu yapılanma sonucunda, sektörü hem yurtiçinde hem de yurtdışında temsil eden İMSAD, sektörün gerçek gücünü ortaya koyabilmek ve güç birliğini sağlamak amacıyla sanayici üyeler yanında sektör derneklerini de üyeliğe kabul etti ve Türkiye’de örneği olmayan şekilde çatı kuruluş olarak örgütlendi. Sektör lideri sanayici kuruluşlar, dernekler ve paydaş kurumlarla birlikte İMSAD’ın 20.000 üreticiye ulaşan bir iletişim ağı oluştu.
İMSAD’ın amaç ve hedefleri:
İnşaat Sektörüne Büyüyen, Karlı ve Sürdürülebilir Bir Gelecek Sağlamak
Toplum Bilincini Geliştirmek
Etik Kurallara Uygun İş Yapmayı Özendirmek
Bütünün Çıkarlarını Gözetmek
Sektörü Yurtiçi ve Yurtdışında Temsil Etmek
İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği:
CEPMC, Avrupa İnşaat Malzemesi Üreticileri Konseyi Yönetim Kurulu üyesidir.
YAMTEK, Yapı Malzemeleri Teknik Komitesi üyesidir.
YAD, Yapı Araştırma Derneği kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu üyesidir.
TOBB İnşaat Yapımcıları Sektör Meclisi üyesidir.
Çevre Dostu Binalar Derneği Kurucu ve Yönetim Kurulu üyesidir.
TSE, Türk Standartları Enstitüsü Yüksek İstişare Komisyonu Başkan Yardımcısı’dır.
Aralık 2007’de Avrupa Komisyonu’ndan ortakları Bulgaristan, Romanya, İngiltere ve Belçika örgütlerine liderlik ederek bir hibe fon projesi alan İMSAD, uluslararası EUbuild Projesinde inşaat sektöründe AB’ye uyum konusunda lider örgüt olarak çalışmalar yapmış ve Projeyi 2009 yılında başarıyla tamamlamıştır.
İMSAD’ın Dernek Üyeleri:
• AGİD Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği
• ASMÜD Asfalt Müteahhitleri Derneği
• ALÇIDER, Türkiye Alçı Üreticileri Derneği
• BACADER Baca İmalatçıları ve Uygulayıcıları Derneği
• BİTÜDER, Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği
• BSD, Bims Sanayicileri Derneği
• ÇATIDER, Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği
• DOSİDER, Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği
• DÇÜD, Demir Çelik Üreticileri Derneği
• İSKİD, İklimlendirme, Soğutma, Klima İmalatçıları Derneği
• İZODER, Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği
• KÜB, Beton ve Harç Kimyasal Katkı Maddeleri Üreticileri Derneği
• PÜD, Polistren Üreticileri Derneği
• POMSAD, Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği
• PÜKAD, Plastik Profil Üreticileri Kalite Birliği Derneği
• SERKAP, Seramik Kaplama Malzemeleri Üreticileri Derneği
• TALSAD, Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği
• TGÜB, Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği
• TİMDER, Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği
• TUCSA, Türk Yapısal Çelik Derneği
• TUKDER, Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği
• TÜMMER, Türkiye Mermer, Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği
• TÜYAK, Yangından Korunma Derneği
• UAB, Ulusal Ahşap Birliği
• XPS Isı Yalıtım Sanayicileri Derneği
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.