BİAS Makina Pazarlama ve Satış Direktörü Mustafa Kılıç ile gerçekleştirdiğimiz
röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
BİAS MAKİNA, BİAS MÜHENDİLİK firmasının şemsiyesi altında kurulmuş bir makina firmasıdır. Fabrikamız Ankara’dadır. Satış-Pazarlama, Kalite Kontrol, Tasarım-Proje, Üretim-Planlama birimlerinin birbirine entegre şekilde çalıştığı Türkiye’nin ilk yerli MULTİ SERVO® PRES üretimini sürdüren kökleri ve altyapısı mühendislik firmasından dolayı otuz yıla yaklaşan; makina grubu olarak da on yılı aşkın süredir pres sektörüne hizmet veren üreticilerin elini kolaylaştırıp, çabuklaştıran bir firmadır.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve
hizmetleri sunuyorsunuz?
BİAS MAKİNA, çok farklı sektörlere pres imalatı yapan ve bu sektörlerdeki üreticilerin üretimlerini kolaylaştırıp, hızlandırıp, serileştiren bir firma. Bu amaçlı yola çıkarak; üreticiye farklı ve teknolojik olarak ne sunabilirim de ellerini kuvvetlendiririm diye düşünmüştür.
Piyasada var olan ekzantrik ve hidrolik presler artık müşteri beklentisini (hız, daha kapasiteli üretim, düşük üretim maliyeti, düşük enerji sarfiyatı, az insan gücü, daha seri ve otomatik) karşılayamadığından ve külfetli bir işletme modeli olduğundan Multi Servo Pres ihtiyacı doğmuştur. Buna istinaden de bu presi tasarlayarak ortaya çıkarmıştır.
İlk prototipin oluşmasından sonra da farklı sektörlerde gelişen ilgi ile birlikte; Radyatör Panel Presi, Filtre Presi, Yangın Tüpü Presi, Otomotiv Sanayi Komponentleri Presi, Beyaz Eşya Presi, Mutfak Eşyaları Presi gibi birçok sektörü aynı anda içine alan ve kapsayan presler üretilmeye başlanmıştır. Farklı sektörlere farklı tiplerde presler üreterek o alanda uzmanlaşmaya başlamıştır.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Yukarıda hitap ettiği pazarlardan biraz bahsetmiş oldum. Buna biraz daha açılım kazandıracak olursak; yağ filtreleri, su arıtma cihazları, beyaz eşya ekipmanları, otomotiv yan sanayi ekipmanları, savunma sanayine hizmet veren firmalar (mermi-patlayıcı gibi malzemerin metal gövdelerinin hazırlanması) mutfak eşyası (tencere, tava, çaydanlık, çatal, bıçak, kaşık vs), radyatör paneli üreticileri, kombi genleşme tankı, yangın tüpleri, kalıp üreticileri, otomobil jantları, tarım makinası parçaları, ısıtma-soğutma sistemleri, tüp üreticileri bunlara örnek verilebilir.
Sektöre sunduğunuz en yeni ürünlerinizden, özelliklerinden ve getirdiği avantajlardan bahseder misiniz?
BİAS MULTİ SERVO® PRES, hibrit bir mekanizmaya sahiptir. Volan tarafında biriktirilen kinetik enerji ve yüksek verime sahip servo motorlar beraber kullanılarak, enerji sarfiyatı en az seviyeye indirilmiştir. Diğer servo preslerden farklı olarak, yüksek kapasiteli kapasitör panoları kullanımına gerek yoktur. Çünkü enerji volan sisteminde biriktirilmektedir. Yük dağılımı en optimum şekilde, servo ve volan arasında paylaştırılmış olduğundan, buradan da artı enerji verimliliği sağlanabilmektedir.
Bunun yanı sıra getirdiği avantajlardan bazıları da; kademesiz ayarlanabilir strok, kalıp ayar süresinin kısaltılması, kalıp aşınmasının azaltılması, kademeli basma, yüksek anma tonajı yüksekliği, yukarıdan çift aktif tesir, rijit gözde ve mekanizma yapısı, üretim kalitesinin artışı, üretim hızının artışı, enerjinin verimli kullanılması & yüksek iş yapma enerjisi, seri ve sürekli üretim , hassas ve kompleks işlemlere uygunluk olarak sayılabilir.
Son dönemlerde tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgını bütün sanayiyi olumsuz etkiledi. Bu salgın demir çelik sektörünü, firmanızı ve sanayiyi ne yönde etkiledi? Sizce sektörün toparlanması için neler yapılabilir?
Covid 19 salgını dünyadaki tüm sektörleri etkisi altına aldı ve almaya da devam ediyor. Gelinen noktada uluslararası ticaret önce yavaşlayıp daha sonra da belli sektörler (gıda, lojistik, tektstil vs) dışında tamam durdu. Yurt içi pazarda da firmaların çoğu yarı zamanlı çalışma modeline geçtiğinden ve fabrikadaki üretim hzılarını iyice minimize etmelerinden dolayı tüm dünyada sistemler yavaşladı. Örnek verecek olursak, BİAS MAKİNA olarak bugün Macaristan’a gönderdiğimiz 2 adet presimizin birini devreye almamıza rağmen diğerinin montaj ve eğitimlerini tamamlayamadık. Rusya’ya imalatını bitirip sevk edeceğimiz bir presimizi koşullardan dolayı yükleyemedik. Buna benzer konular daha da mevcut. Bugün ticari faaliyet sürdürdüğümüz bazı Orta Doğu ve Avrupa ülkelerinde anlaşmalar yapmak üzereyken hepsini askıya almak durumunda kaldık.
Yine yurt içinde büyük firmalar ile ön sözleşme yaptık ancak devamındaki tam ölçekli sözleşmeyi imzalamak için yine onların aldıkları ihale süreçlerinin bu pandemiden dolayı onaylanıp onaylanmayacağı neticesini beklemeye başladık.
Şirket olarak Covid 19’a karşı almış olduğunuz önlemler neler oldu? Bu süreci nasıl geçiriyorsunuz? Üretimde aksamalar veya yavaşlamalar oldu mu?
Bizler BİAS ailesi olarak; her şeye rağmen, üretimimizi biraz yavaşlatsak da durdurmadan mücadeleye devam ediyoruz. Aldığımız projeleri her şeye rağmen terminlerine uyarak hazır hale getiriyoruz. Bu firmamızın hem iş ahlakı ve disiplinini hem de müşterisine
verdiği değeri göstermek açısından önemli. Zor günlerde ayakta kalmak da firmamızın yegane kültürlerinden birisidir.
Mevcut yatırımlarınız, ileriye dönük proje ve hedefleriniz ile ilgili bizleri bilgilendirir misiniz?
Kapasite artımı ile daha adetli pres imal etme planlarımız var. Farklı sektöre hitap eden preslerimizi biraz daha merkezi ihtiyaçlara odaklayarak belli tipler üzerinden iyice markalaşarak yaygınlaşmak istiyoruz. Ekibimizi, yapılanmamızı ve çekirdek kadromuzu kuvvetlendirip sağlam bir mekanizma ile yol alma niyetindeyiz. Elbette en önemlisi; yurt dışında yeni pazarlara açılarak, referanslarımızı farklı ülkelere yayarak daha geniş müşteri portföylerine ulaşmaktır.
2020 yılının üçüncü çeyreği içerisindeyiz. Firmanız açısından bu dönemi nasıl geçiriyorsunuz? Yılsonu için öngörüleriniz neler?
Dünyanın her yerinde pandemi sıkıntısının zamanla küresel boyutta bir istikrarsızlığa varmaması ve büyük bir krize dönmemesi için tüm ülkelerin el ele vererek ortak çözümler sunması gerekmektedir (ayrıca ülke bazlı doğru ve çabuk uygulanabilir kararların da alınması olmazsa olmazlardan birisidir). Pandemiyi hızla kontrol altına alarak, sosyal hayattan ziyade iş hayatını aktif hale getirip; ülkelerin daha fazla zarara uğraması engellenmelidir. Aksi taktirde, bu defa, bölgesel değil tüm dünyayı etkisi altına alacak büyük ve şiddetli bir ekonomik problemin eşiğine gelinecektir. Ve bu durumun da toparlanması kısa sürmeyecektir. Yılsonu öngörülerimiz açıkçası çok da pozitif gibi durmuyor. Dünyanın birçok ülkesinin ekonomileri hızla daralmakta... Türkiye’de buna dahil. Uluslararası ticaret yavaşlamakta, ülkeler ve firmalar atağa geçmek yerine daha çok savunmada kalmayı tercih ediyor. Daha fazla katma değer yaratmak yerine, mevcut olanı koruma yoluna gidiyor. İleriyi düşünmek yerine bu günü düşünerek; yaşamak için savunma mekanizmaları geliştiriyor. Bu da çok doğal… Bunu biraz aşarak son çeyrekte her şeye rağmen atağa kalkmak gerekiyor. Ancak inatla ve ısrarla mücadeleye devam edenlerin kazanacağını düşünüyorum. Bunun için sağlıklı ve akıllı stratejilerle devam etmek lazım.
“Farklı sektörlere farklı tiplerde presler üreterek alanımızda uzman bir firma olduk”
Son olarak eklemek istedikleriniz…
Her zaman inandık ve umutlu olduk. Ülkemiz el ele vererek bu zorlu günlerin üstesinden de gelecektir. Geçmişte daha zor günleri atlattık. Her şeyin kısa zamanda yoluna girmesi için mücadeleye var gücümüzle devam etmemiz gerekiyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.