Demir Çelik Sektörü Toparlanma Sürecinde
Türk demir çelik sektöründe koordinasyonu bir türlü sağlayamadık desek yeridir. Hurda fiyatları yükselip cevher fiyatları düştüğünde yerli üreticilerimiz (entegre tesisler hariç) oldukça zor duruma düştüler. Resmi makamlar bu dönemde gerekli önlemleri almadı ya da alamadı. İflas eden şirketlerle birlikte…
Türk demir çelik sektöründe koordinasyonu bir türlü sağlayamadık desek yeridir. Hurda fiyatları yükselip cevher fiyatları düştüğünde yerli üreticilerimiz (entegre tesisler hariç) oldukça zor duruma düştüler. Resmi makamlar bu dönemde gerekli önlemleri almadı ya da alamadı. İflas eden şirketlerle birlikte iflasın eşiğinden dönenler de oldu.
Sonrasında yerli çelik üreticilerini korumak maksadıyla bazı adımlar atıldı fakat bu sefer de ithalatçı firmalar zor durumda bırakıldı. Denge yakalanamadı. Başta ABD’nin Çin’e karşı aldığı önlemler olmak üzere çeşitli gelişmelerin katkısıyla ABD’ye olan ihracatımız oldukça arttı ve üreticilerimiz bu sayede nefes aldı. Bu aylarda ABD’ye birçok üreticimiz önemli miktarlarda ihracat yapmaya devam ediyor.
Afrika Pazarını Kaybediyoruz
Afrika pazarı, ülkemizin en önemli ihraç pazarları arasında yer alıyordu. Ne yazık ki başta Çin olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve AB ülkeleri bu pazara musallat oldu. Afrika’nın ithal ettiği ürünlerin 4/3’ünden fazlasını bu ülkeler karşılıyor. Biz ise pazardan sadece yüzde 10 civarı bir pay alabiliyoruz. İşte bu noktada devlet yetkililerinin devreye girmesi gerekiyor. Geçmişte yapılan AKÇT anlaşması sebebiyle Türk çelik sektörü yalnız bırakılıyor. Mutlaka alternatif çözümler üretilmesi gerekiyor. Aksi takdirde sürdürülebilir bir üretim performansı yakalayamayız.
Çelik Üretimi ve İhracatındaki Artış Yüz Güldürdü
Son 4-5 aylık döneme baktığımızda; geçen yıla oranla ülkemizin ham çelik üretimi ve çelik ihracatında ciddi artışlar yaşandı. Buna karşın tüketimde düşüş yaşansa da, ithalatın da yüzde 20 civarında gerilemesi verilere olumlu yansıdı. Geçen yıla göre yüzde 10 civarında üretim artışı elde edilirken yüzde 20 civarında ihracat artışı oldu. Bu artış rakamları yılsonuna kadar devam ederse, demir çelik sektörü önemli bir toparlanma yaşayacaktır. Tablonun aynı şekilde devam etmesi durumunda ertelenen bazı yatırımlar ve modernizasyon çalışmaları hız kazanacaktır. Çelik sektöründe yaşanacak iyileşme, doğrudan ülke ekonomisine yansıyacaktır çünkü çelik neredeyse insan yaşamının ana hammaddesi konumunda bulunuyor… Güzel günler görebilmek ümidiyle…
Sevgiyle kalın…